Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji u proseku od 11 do 16 odsto – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji u proseku od 11 do 16 odsto

Predsednica Кoordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, dok je evropski prosek 16,3 odsto, a globalno on iznosi 23 odsto, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, podsetila da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

“Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje”, precizirala je ona.

Mihajlović je dodala da je epidemija koronavirusa dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo.

Izvor:N1

Tags
Back to top button