Šta treba da znate o “Ant Financial”, potencijalno najvećem IPO-u u istoriji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Šta treba da znate o “Ant Financial”, potencijalno najvećem IPO-u u istoriji

Ovaj “mrav” je zapravo slon.* Ant Financial, koji se u junu preimenovao u Ant Group u očitom nastojanju da naglasi tehnologiju naspram finansija i odvrati kineske finansijske regulatore, pre 20-ak dana je predao papire za izlazak na berzama u Šangaju i Hong Kongu.

Ponuda bi mogla prestići iznos od 29 milijardi dolara prikupljenih inicijalnom javnom ponudom kompanije Saudi Aramco, koja je prošlog decembra uvrštena na lokalno tržište te zemlje. Ako se Ant-ove želje i namere zadrže, to bi postao novi najveći IPO u istoriji, piše portal Berze.me.

To odgovara najvrednijem svetskom privatnom tehnološkom jednorogu, koji je poslednji put procenjen na 150 milijardi dolara 2018. godine nakon rekordnih 14 milijardi dolara finansiranja. Sada cilja javnu procenu od 225 milijardi dolara.

Dakle, šta tačno radi Ant i kako je postao toliko vrijedan?

Pre IPO-a Alibabe u iznosu od 25 milijardi dolara 2014. godine (najveći na svetu do Saudi Aramco-a), izvršni direktor Alibabe Jack Ma osnovao je svoj sektor za plaćanja pod imenom Zhejiang Ant Small & Micro Financial Services Group, kasnije preimenovan u samo Ant Financial Services Group. Očigledni cilj bio je na kraju dovesti “mrava” samostalno na javnu scenu. Četiri godine kasnije, Alibaba je preuzela 33% udela u Ant-u. Izvršni direktor Ant grupe je Alibaba stipendista Simon Hu, ali Jack Ma je ​​najveći deoničar Ant-a. (U svojoj prijavi za IPO, Ant Group kaže da je njeno poreklo i kontinuirana povezanost s Alibabom izvor snage i svrhe.)

Antov osnovni proizvod je Alipay, najpopularnija aplikacija za digitalno plaćanje u Kini. Može se pohvaliti s više od 50% udela na masovnom kineskom tržištu mobilnih plaćanja, najvećem na svetu. Stručnjaci ne vide da će revolucija mobilnih plaćanja uskoro usporiti, a Alipay je globalni kralj u mobilnim plaćanjima. Takođe prodaje tehničke usluge drugim kineskim finansijskim i e-trgovačkim platformama.

Alipay je pokrenut 2004. godine, a prošle godine je zabeležio 1,2 milijarde korisnika. Gotovo sav rast ostvaren je u Aziji, iako je Alipay potpisao niz američkih partnerstava s lancima poput Walgreensa (WBA) i Neimana Marcusa kako bi korisnici Alipay-a iz Kine mogli platiti Alipay-om prilikom kupovine u Americi. Prošle godine Alipay je takođe otvorio svoju aplikaciju za američke turiste u Kini – to je bilo pre nego što je pandemija COVID-19 dugoročno zaustavila globalni turizam.

Korisnici Alipaya svakodnevno odrade više od 100 miliona mobilnih transakcija na Alipayu. Najveći konkurent aplikaciji u Kini je WeChat Pay, od direktnog Alibabinog rivala Tencent-a (TCEHY).

A tu je i Yu’ebao, najveći kineski fond na tržištu novca, sa aktivom od 170 milijardi dolara. Ant Group je vlasnik i toga. Ant sebe vidi daleko više od platne kompanije: njegova je navedena misija „olakšati poslovanje bilo gde“.

Antova javna ponuda izdvojiće se od nove IPO parade jednoroga koja će se dogoditi u Americi: Airbnb, DoorDash, Snowflake i Palantir, koji imaju za cilj izlazak na berzu do kraja ove godine – međutim niti jedna od ovih kompanija još nije profitabilna.

Za razliku od toga, Ant Group je izuzetno profitabilna. U svojoj prijavi za IPO, ona je prijavila 3,2 milijarde dolara dobiti u prvoj polovini 2020. godine (10,5 milijardi dolara prihoda), što odražava međugodišnji rast od 1.000%. A i taj tako veliki profit, zanimljivo, ostvaren je tokom globalne pandemije.

Tags
Back to top button