Dolazak DFC-a nije prepreka za nastavak kineskih investicija – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Dolazak DFC-a nije prepreka za nastavak kineskih investicija

Buduća regionalna kancelarija američkog DFC-a delovaće pozitivno na privredni sistem Srbije, rekla je profesorka FPN-a Dragana Mitrović.

Takođe, može se shvatiti kao želja SAD da ojačaju svoj uticaj kao protivtežu kineskom, ali to nije prepreka za nastavak saradnje sa kineskim partnerima, kaže Mitroviću izjavi za Tanjug.

Otvaranje kanacelarije američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) u Srbiji dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom.

“Taj korak ni na koji način nije prepreka nastavku saradnje sa kineskim partnerima, pogotovo na osnovu već potpisanih sporazuma i dogovorenih projekata”, istakla je Mitrović upitana da li će dolazak američkih investicija biti konkurencija kineskim i može li da ih ugrozi.

Ona je objasnila da se u geopolitičkom i geoekonomskom smislu najava dolaska DFC može shvatiti kao nastojanje SAD da kroz razvojne projekte, finansiranje lokalnih inicijativa, malih preduzetnika, ojača svoj politički uticaj ovde, kao protivtežu ekonomskom, a kroz njega i političkom, uticaju Kine i njene popularnosti u Srbiji.

“Svakako da prisustvo još jedne platforme za finansiranje preduzetništva u Srbiji povećava ponudu. Dolazak DFC i otvaranje najavljenog regionalnog centra u Srbiji, ako se to zaista bude i dogodilo, može da govori da SAD žele da ojačaju svoje ekonomsko prisustvo u našoj zemlji i u regionu”, rekla je ona.

Dodala je da bi taj potez jasno pokazao da SAD vide Srbiju kao ključnu za ekonomski razvoj čitavog regiona.

“To deluje pozitivno na privredni sistem Srbije i ekonomski ambijent. Time se šalje jasna poruka i drugim investitorima da se veruje u budućnost naše privrede”, rekla je ona.

Kako je ocenila, investicije preko DFC-a, pozajmice i projekti, imaju opseg usmeren pre svega na male i mikro preduzetnike, žene preduzetnice, a zavisiće i od projekata koje će naši preduzetnici ponuditi.

“Radi se o pozitivnom događaju koji može da unapredi sliku i stanje u poslovnom ambijentu Srbije”, zaključila je ona.

Tags
Back to top button