Izveštaj EBRD i MOR o pandemiji: Srbija obuzdala krizu i siromaštvo – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Izveštaj EBRD i MOR o pandemiji: Srbija obuzdala krizu i siromaštvo

Izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne organizacije rada (MOR) pokazuje da je pandemija virusa korona najviše pogodila naša mikro preduzeća i dovela do smanjenja radnog vremena tokom drugog tromesečja.

“Nudeći “najizdašniji i najopsežniji ekonomski paket među ekonomijama zapadnog Balkana”, srpska vlada je uspešno obuzdala “širenje siromaštva””, navodi se u studiji.

Posle uvođenja strogih mera javnog zdravlja i posledičnog pada ekonomske aktivnosti, radno vreme u Srbiji opalo je za oko 14,8 procenata tokom drugog tromesečja.

“Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi podrške čuvanju radnih mesta prekinu, ljudi bi mogli biti gurnuti u nezaposlenost. Sektori u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku su trgovina na veliko, trgovina na malo, smeštaj, transport, usluge, šumarstvo, ratarska i stočarska proizvodnja. Od ove radne snage, gotovo 314.000 je samozaposlenih, a više od 267.000 neformalnih radnika”, upozorava studija.

Navodi se i da je do danas kriza najteže pogodila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika. U njima je među svaka četiri zaposlena, više od jednog potpuno prestalo sa radom. Vlada je pružila svoju “najdarežljiviju i najmoćniju meru finansijske pomoći” u obliku subvencija za zadržavanje zaposlenja, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65 procenata ukupnih troškova rada.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button