Otvoren Huawei Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Otvoren Huawei Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu

Kompanija Huawei otvorila je u ponedeljak, 14. septembra, Centar za inovacije i digitalni razvoj u svom sedištu u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo.

Brnabić je tom prilikom izrazila zahvalnost kineskim partnerima na otvaranju novog centra, jer će to, kako je naglasila, značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu.

Premijerka je istakla da je udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BDP-u zemlje, na kraju prve polovine ove godine, iznosio 6%, dok je taj procenat 2012. godine bio 2,4%, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

“Sada je udeo IKT u BDP-u prestigao udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja, kao i turizma, i, ako ovako nastavimo, udeo IKT u ekonomskom rastu narednih godina prestići će udeo poljoprivrede, čime ćemo postići cilj”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom uticaju nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma na odnose sa kompanijom Huawei istakla da ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, već joj je, naprotiv, interes da tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda, što upravo podrazumeva pomenuti sporazum.

Prema njenim rečima, ono što ćemo uvoditi, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti međunarodni standardi, koji se poštuju svuda u svetu.

Brnabić je prenela da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huawei da su obe strane “apsolutno isto” razumele tačku sporazuma da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Čen Bo je rekla da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dveju zemalja i konkretnu korist građanima.

“Drago mi je da Huawei u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partnerima u Srbiji”, rekla je ambasadorka NR Kine.

Ona je dodala da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju, te da je ta zemlja spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

Tags
Back to top button