EU najavljuje regulaciju i oporezivanje kriptovaluta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

EU najavljuje regulaciju i oporezivanje kriptovaluta

Na neformalnom sastanku Veća za ekonomska i finansijska pitanja u Berlinu sa ministrima finansija država članica EU razgovarano je o efikasnom i poštenom oporezivanju i izazovima koje predstavlja digitalizacija 21. veka.

Nemačka, Francuska, Italija, Španija i Holandija od Evropske komisije zahtevaju strožija pravila za kriptovalute, poput Facebookovog projekta Libra, rekao je nemački ministar finansija Olaf Scholz na marginama neformalnog sastanka.

“Postoji jednostavan princip: samo centralna banka, Evropska centralna banka, može imati dozvolu za izdavanje valuta”, rekao je Scholz.

Naglasio je da projekat Libra ne bi smeo da ugrozi ovaj princip. Prema njegovim rečima, pet zemalja je vrlo zabrinuto i čeka predloge Evropske komisije u vezi s jasnim pravilima, koja bi poseban naglasak stavila na prevenciju terorizma i pranje novca.

Kritike Libre i sličnih projekata od samog su početka dolazile od vlada, centralnih banaka, regulatora i supervizora finansijskog sistema, kao i od tehnoloških stručnjaka iz celog sveta. Među najglasnijim vladama su Francuska, Nemačka i Italija, koje su prošle jeseni najavile mere za blokiranje Libre.

Strahovi nekih zemalja od pranja novca su neutemeljeni. Nekoliko studija otkriva da su najveći problem na ovom području tradicionalne fiat valute. Nedavno istraživanje međunarodnog međubankarskog sistema SWIFT takođe je pokazalo da je uloga kriptovaluta u pranju novca često preterana, a papirne ili takozvane fiat valute češće se koriste za pranje novca.

Analitičari pišu da je pranje novca i dalje jedan od najozbiljnijih problema globalnog finansijskog sistema. Samo u Sjedinjenim Državama, prema Ujedinjenim nacijama, fiat valute peru između 800 milijardi i 2 biliona dolara godišnje. Kriptovalute zauzimaju izuzetno mali udeo ovog “tržišta”.

“Otkriveni slučajevi pranja novca uz pomoć kriptovaluta ostaju relativno mali u poređenju sa obimom pranja novca tradicionalnim metodama”, ističe se u studiji.

Prema SWIFT-u, kriptovalute retko peru čak i novac stečen cyber napadima i iznudama. Tradicionalne metode, kao što su gotovinske kompanije ili trgovina drogom, češće se koriste.

Očekuje se da će Brisel ovog meseca predstaviti predloge za regulaciju kriptovaluta.

Tags
Back to top button