Lagard: Podaci nagoveštavaju snažan oporavak – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINTERVJUISLIDERSVE VESTI

Lagard: Podaci nagoveštavaju snažan oporavak

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde nagovestila je snažan ekonomski oporavak evrozone u trećem kvartalu i najavila da će banka pomno pratiti uticaj apresijacije evra na srednjoročne izglede kretanja inflacije.

“Podaci koje smo dobili od našeg poslednjeg sastanka o monetarnoj politici u julu ukazuju na snažan oporavak aktivnosti, uglavnom u skladu s našim ranijim očekivanjima”, rekla je ona na konferenciji za novinare nakon sednice ECB-a, prenosi Tanjug.

U tom kontekstu, ECB je blago poboljšao procenu rasta za 2020. godinu i sada očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 8,0 odsto, u odnosu na junsku prognozu o padu od 8,7 procenata.

Za 2021. godinu projektovan je rast BDP-a od 5,0 odsto, a za godinu kasnije od 3,2 procenta.

Lagard je navela da se domaća potražnja u evrozoni znatno oporavila sa minimalnih nivoa zabeleženih u prethodnim mesecima, ali je upozorila da “povećana neizvesnost po pitanju ekonomskih izgleda i dalje vrši pritisak na privatnu potrošnju i poslovne investicije”.

Prema njenim rečima, oporavak još okružuju značajne neizvesnosti, koje se u velikoj mjeri odnose na budući razvoj pandemije i uspešnost u provođenju mera za njeno stavljanje pod kontrolu.

Šefica ECB-a je, takođe, navela da inflaciju u evrozoni “guše” niske cene energije i slabi pritisci na povećanje cena u uslovima ublažene tražnje i značajnog zastoja na tržištu rada.

Lagard je naglasila da je ECB razmatrala aktuelnu apresijaciju evra i poručila da će “pažljivo pratiti” kretanje kursa u budućnosti.

Evro je tokom njenog obraćanja na konferenciji za novinare dostigao jednosedmični maksimum od 1,1902 dolara.

“Upravno veće je razgovaralo o apresijaciji evra, ali kao što znate, mi ne ciljamo kurs”, rekla je Lagard, dodajući da je mandat ECB-a da osigura stabilnost cena, ali da bi velike promene kursa mogle uticati na inflaciju.

“Jasno je da u slučaju da apresijacija evra vrši negativan pritisak na cene moramo pažljivo pratiti situaciju, a o tome je opširno raspravljano na Upravnom veću”, rekla je ona i napomenula da rizik od potpune deflacije nije uključen u postojeće prognoze ECB-a.

Lagard je poručila da će ECB verovatno u potpunosti iskoristiti podsticajna sredstva iz takozvanog Pandemijskog paketa hitnih kupovina (PEPP), vrednog 1.350 milijardi dolara, kako bi osigurala dovoljnu likvidnost i pomogla regiji da se izvuče iz recesije.

Izvor: Agencije

Tags
Back to top button