Kako se pere novac putem bitkoina? – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Kako se pere novac putem bitkoina?

Otkako postoje, kriptovalute se u široj javnosti povezuju s kriminalom i mutnim tokovima novca.

Između ostalog, trgovanje njima garantuje veću anonimnost nego kod klasičnih valuta.

Bitkoin i druge kriptovalute imaju primarno legitimnu svrhu, ali ne postoji ono što zlonamerni ne bi uspeli ili barem pokušali, da iskoriste i na ilegalan način, prenosi SEEbiz.

Osim anonimnih transakcija kriptovalutama, nedavno su naučnici sa univerziteta u Hamburgu i tamošnjeg Blokčejn Research Laba opisali do sada neistraženu metodu pranja novca koja se – možda – događa i putem bitkoina.

U središtu ove šeme je proces ekskluzivnog rudarenja kriptovaluta, pojave koja nije uobičajena niti predviđena, ali je protokoli po kojima bitkoin funkcioniše dopuštaju.

Ekskluzivno rudarenje javlja se kada su rudar, odnosno skupina rudara kriptovaluta, u dosluhu sa onim ko želi da obavi neku transakciju.

Umesto da se ta transakcija na blokčejn zapiše i verifikuje od strane nezavisnih, nasumično odabranih rudara, ona se verifikuje samo kod odabranog kriptorudara, piše Bug.hr.

To omogućava da se, dogovorom između dve strane, dogovori cena te transakcije, umesto da ona bude određena automatski. Ovo otvara mogućnost velikim igračima da si pronađu rudare koji bi im ekskluzivno verifikovali transakcije, te tako izbegnu promenljive naknade. Rudarima pak može garantovati više i stabilnije prihode, kako će nagrade za rudarenje padati.

Međutim, istraživači koji su analizirali ovu pojavu kažu i kako ona dozvoljava i značajno opasnije radnje. Tako, na primer, trgovac bitkoinom (odnosno neko ko želi da “opere” novac) može njime odraditi transakciju u dogovoru sa rudarom, a ovaj mu potom ispostavlja izuzetno visok račun za njeno sprovpđenje.

Rudar potom taj apsurdno velik “trošak” naplati putem bitkoina i prikaže svoju zaradu kao legitiman prihod od rudarenja. Potom takav “čist” novac pretvori u fiat valutu, te ga u gotovini vrati nalogodavcu – trag novca je sakriven, naizgled je sve legalno i zapisano na blokčejnu, a zapravo se radi o kriminalu.

Istraživači kažu da ovu sigurnosnu rupu nije lako zakrpiti sa tehničke strane. Isto tako, kažu kako za sada nema dokaza da se neko poslužio sličnim mehanizmom za pranje novca, primarno iz razloga što je ekskluzivno rudarenje tehnološki prilično zahtevno izvesti.

Ali, to ne znači da neko već neće pokušati, pa eksperti predlažu izradu alata za praćenje ovakvih aktivnosti i razlučivanje onih legalnih od potencijalno ilegalnih.

Tags
Back to top button