Referentna kamata NBS ostaje na nivou 1,25 posto – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

Referentna kamata NBS ostaje na nivou 1,25 posto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,25 posto.

Prilikom donošenja te odluke, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta, saopšteno je iz NBS.

U centralnom banci ocenjuju da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike, pre svega smanjenje referentne kamate za jedan procentni poen u odnosu na pretkrizni nivo, nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka u narednom periodu.

Izvršni odbor ističe da je ekonomski oporavak Srbije, koji je usledio od maja, u većini proizvodnih i uslužnih sektora bio brži od očekivanja, te da je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, privredna aktivnost u prvoj polovini godine bila za oko 0,8 odsto manja nego u istom periodu 2019, što je bolji ishod od prvobitno očekivanog.

Iz NBS ističu da je Srbija ovu globalnu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji u odnosu na prethodne krize, i da je to stvorilo prostor za donošenje obimnih monetarnih i fiskalnih mera, kao i za eventualne buduće mere ukoliko bude potrebe, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti, kao i fiskalne pozicije države.

Izvršni odbor ocekuje da će ekonomski oporavak biti nastavljen u narednom periodu i da će već naredne godine biti prestignut pretkrizni nivo privredne aktivnosti.

Bržem oporavku domaće privrede trebalo bi da doprinesu i stimulativne mere NBS koje, pored omogućenog produženog zastoja u otplati kreditnih obaveza i obaveza po osnovu finansijskog lizinga za dva meseca, preduzećima obezbeđuju povoljnije uslove finansiranja u dinarima u okviru garantne šeme Vlade Srbije, a stanovništvu olakšavaju uzimanje stambenih kredita, kao i otplatu kredita i za ostale namene, navodi se u saopštenju centralne banke.

Dodaje se da je Izvršni odbor imao u vidu i očekivane efekte obimnog paketa fiskalnih mera (u ukupnom iznosu od preko 12 posto BDP-a), kojima je obezbeđena snažna podrška privatnom sektoru, kako bi oporavak privrede od pandemije bio što brži.

NBS naglasava da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima očuvane niske i stabilne inflacije, čemu su doprineli, pre svega, obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa i puna snabdevenost tržišta robom i u uslovima krize, kao i usidrena inflaciona očekivanja.

Inflacija je, podseća centralna banka, u julu iznosila 2,0 posto međugodišnje, a Izvršni odbor očekuje da će nastaviti da se kreće oko tog nivoa i u narednim mesecima.

Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja (3,0 posto+/- 1,5 p.p.) očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

U saopštenju se takođe konstatuje da je, posle velikog pada privredne aktivnosti na globalnom novou tokom drugog tromesečja zbog pandemije virusa korona, počeo oporavak ekonomske aktivnosti podstaknut u mnogim zemljama ekspanzivnim merama monetarne i fiskalne politike.

NBS upozorava, međutim, da su kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje volatilna, na šta, pored neizvesnosti oko toka pandemije, utiču i ekonomske tenzije između SAD i Kine.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. oktobra.

Tags
Back to top button