Mali: Dolazak DFC znači da je Srbija primamljiva za investiranje – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Mali: Dolazak DFC znači da je Srbija primamljiva za investiranje

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je za RTS da dolazak Američke razvojne agencije (DFC), koja finansira projekte koji su od strateške važnosti za čitav svet, znači da je Srbija atraktivna i primamljiva za investiranje.

On je ocenio da dolazak DFC, koja ima godišnji budžet veći od 60 milijardi dolara, predstavlja ogroman signal za investitore i investicije.

Siniša Mali najavljuje da će se ovog meseca ili u oktobru ići na rebalans budžeta, kada će se videti da li polako izlazimo iz krize.

„Pratimo šta se dešava. Septembra ili oktobra ići ćemo sa rebalansom budžeta, imamo i budžete za 2021. godinu, da vidimo kakvi će nam biti prihodi, odnosno prilivi. U septembru i oktobru bićemo svi mnogo pametniji. Tada ćemo videti da li polako izlazimo iz krize“, rekao je Mali za RTS upitan da li će biti novih mera podrške.

„Za nas je to ogroman signal koji govori u prilog tome da se u ovom regionu situacija smirila, da smo atraktivni, da su mir i stabilnost u regionu ovim sporazumom potvrđeni. S druge starne, to je ogroman signal investitorima pogotovo američkim i onima koji govore i koji analiziraju naš kreditni rejting da je Srbija apsolutno na mapi investicija. To je signal – da, dođite, ovo je stabilna zemlja, stabilan region koji ima mnogo potencijala, inače mi kao razvojna agencija ne bismo u njega došli“, naveo je Mali.

Dodaje da je Američka razvojna agencija usmerena ka finansiranju projekata koji su od strateške važnosti za region u koji se finansira, uz podršku američke administracije.

Prema njegovim rečima, ceo tim 21. septembra dolazi u Beograd.

„Oni u roku od dve nedelje dolaze u Srbiju da otvore kancelariju, da zaposle ljude koji su neophodni i krenu u realizaciju investicija. Centar njihovih operacija u regionu biće u Beogradu i najveću korist od dolaska i novca koji oni pružaju imaće građani Srbije“, ocenio je ministar.

Tags
Back to top button