Rusija poziva BRICS zemlje da američki dolar u trgovanju zamene nacionalnim valutama – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Rusija poziva BRICS zemlje da američki dolar u trgovanju zamene nacionalnim valutama

Ruski ministar trgovine pozvao je članice trgovinskog saveza BRICS da povećaju količinu trgovanja u nacionalnim valutama kako bi bile nezavisnije od politike Vašingtona.

Denis Manturov predložio je mogućnost povećanja nedolarskih nagodbi tokom videokonferencije sa kolegama BRICS ministrima trgovine. Prema Manturovu, trgovina nacionalnim valutama je ključni aspekt saradnje petnaestogodišnjeg saveza koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku.

“Racionalna, uravnotežena upotreba ovog alata pomoći će povećanju stabilnosti ekonomija naših zemalja i smanjenju zavisnosti od američkih politika”, rekao je.

Manturov je pozvao kolege ministre da aktivnije koriste BRICS Novu razvojnu banku (NDB), koja je posebno stvorena za ove svrhe.

Blok pet država ima kombinovani nominalni BDP od 21 biliona dolara i predstavlja više od 40 odsto svetske populacije.

NDB, sa početnim kapitalom od 100 milijardi dolara, osnovana je 2014. godine i formalno je otvorena za poslovanje godinu dana kasnije. Njen cilj je mobilizacija resursa za infrastrukturu i projekte održivog razvoja u ekonomijama u nastajanju. Sa sedištem u Šangaju, banka ima regionalnu kancelariju u Johanesburgu, a planira da otvori još centara u Moskvi kao i drugim ruskim gradovima.

Tags
Back to top button