MMF: U Srbiji bi ove godine moglo da bude ugašeno do 160.000 radnih mesta – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

MMF: U Srbiji bi ove godine moglo da bude ugašeno do 160.000 radnih mesta

U Srbiji bi, ako izostanu konkretne mere za ublažavanje krize, ove godine moglo da bude ugašeno između 140.000 i 160.000 radnih mesta, objavljeno je u najnovijoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon četvrte revizije aranžmana sa Srbijom, prenosi Nova ekonomija.

Kako se naglašava, nekoliko monetarnih i fiskalnih mera koje su do sada preduzele srpske vlasti ublažilo je uticaj krize.

Smanjenje kamatne stope, državne garancije za kredite malim i srednjim preduzećima i subvencionisani zajmovi Fonda za razvoj, kratkoročno su smanjili troškove kamata.

Ipak, navodi se da bi odobravanje novih zajmova moglo da utiče na sposobnost preduzeća da plaćaju kamate u periodu kada se one ponovo normalizuju.

Pored dobrih bilansa u preduzećima zadnjih godina, kako se dodaje, treba imati na umu da pandemija može da poveća nezaposlenost.

U analizi MMF napominje i da je od 100.000 do 120.000 radnika u Srbiji zaposleno u firmama koje imaju probleme sa plaćanjem kamata i sa likvidnošću.

Posebno su osetljivi sektori poput industrije mašina i opreme, maloprodaje, veleprodaje, transporta i ugostiteljstva.

Rizična dugovanja preduzeća bi takođe mogla da budu u porastu i to za preko 40 odsto do kraja 2020. godine, ako se ne preduzmu mere za ublažavanje tog stanja, navodi se u izveštaju MMF.

Tags
Back to top button