Fitch: Profiti kineskih banaka nastaviće da padaju i u drugoj polovini 2020. – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Fitch: Profiti kineskih banaka nastaviće da padaju i u drugoj polovini 2020.

Kineske banke verojatno će zabeležiti veći pad dobiti u drugoj polovini ove godine, budući da bi loši zajmovi trebalo dodatno da se povećaju kao rezultat pandemije korona virusa, navodi Fitch Ratings.

U razdoblju od januara do juna ove godine neto dobit kineskih banaka pala je za 9,4%, na oko 1 bilion juana (146,2 milijarde dolara), u poređenju sa prvom polovinom 2019. zbog nižih marži i većih očekivanih kreditnih gubitaka, objavila je rejting agencija u izveštaju. Pet kineskih mega banaka izvestilo je o padu dobiti od najmanje 10% na godišnjem nivou – što je njihov najveći pad zarada u najmanje jednoj deceniji.

Fitch je rekao da su kineske vlasti ove godine imale za cilj raspolagati lošim zajmovima iz bankarskog sektora u iznosu od 3,4 biliona juana (497 milijardi dolara). Samo je oko jedne trećine toga – ili 1,1 bilion juana (160,8 milijardi dolara) – otpisano u prvoj polovini 2020., dodala je agencija, prenosi Seebiz.

Kina, prva zemlja pogođena korona virusom, među prvima je zabeležila oporavak svoje ekonomije. No, ostaju mnogi izazovi i pritisak na profitabilnost kineskih banaka mogao bi potrajati i sledeće godine, rekao je Fitch.

Tags
Back to top button