Prvi čovek Dojče Banke pesimističan oko oporavka globalne ekonomije – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINTERVJUISVE VESTI

Prvi čovek Dojče Banke pesimističan oko oporavka globalne ekonomije

Ekonomija se neće vratiti na nivo pre korona virusa “dugo vremena”, upozorio je Kristian Seving, glavni izvršni direktor Dojče Banke.

Poslovna aktivnost u evrozoni naglo je opala nakon strogih mera karantina, ali poslednjih meseci je donekle poskočila nakon ublažavanja određenih ograničenja.

Međutim, postoji zabrinutost da lagani oporavak aktivnosti neće potrajati ako se ponovno primene nove mere i socijalna ograničenja ili, jednostavnije, ako ne postoji vakcina ili značajni tretman za korona virus.

“Povratak našoj staroj ekonomskoj snazi potrajaće puno duže nego što danas pretpostavljamo”, rekao je  Seving, na samitu o bankama u organizaciji Handelsblatta.

“Mnoge kompanije moraju uspevati da žive sa smanjenom prodajom prilično dugo. Moramo se nositi sa ekonomskom situacijom u kojoj ćemo imati oporavak, da, ali samo korak po korak, i ne u svim industrijama”, upozorio je Seving.

Vlade planiraju da smanje deo podsticaja koje su pružile prilikom prvog udara pandemije, što predstavlja rastući rizik za mnoge kompanije i radnike.

“Teško će se dostići nivo pre krize i trebaće dugo vremena. To se neće dogoditi ove, a ni sledeće godine”, rekao je Seving, dodajući da će neki delovi ekonomije raditi samo sa 70% do 90% ukupnog kapaciteta.

Zaključio je da se kao rezultat zdravstvene opasnosti ne razgovara o drugim ekonomskim izazovima. U tom kontekstu spomenuo je “opasnosti od neuređenog Brexita”, učinak “niskih kamatnih stopa” i trgovinski sukob između Sjedinjenih Država i Kine.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button