Ekonomija evrozone osetno usporila u avgustu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Ekonomija evrozone osetno usporila u avgustu

Ekonomske aktivnosti u evrozoni osetno su usporile u avgustu, zakočene posustajanjem uslužnog sektora koji pritiska zabrinutost zbog kontinuiranih mera zaustavljanja Covida 19, pokazao je izveštaj londonske kompanije Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone pao je u avgustu za tri boda u odnosu na prošli mesec, na 51,9 bodova, izvestio je Markit, blago povisivši procenu njegove vrednosti.

Vrednosti više od 50 bodova signaliziraju rast vrednosti a one niže njihov pad.

Aktivnosti su u avgustu gotovo stagnirale kada se njihov rast uporedi sa snažnim julom i otvaranjem ekonomija nakon strogih mera zatvaranja kojima se suzbijao Covid 19, naglašava glavni poslovni ekonomista Markita, Chris Williamson.

Najnovija vrednost (indeksa) šalje ipak razočaravajući signal da je oporavak u avgustu gotovo u potpunosti nestao, dodaje Williamson, prenosi Seebiz.

Dok su aktivnosti u proizvodnom sektoru porasle najsnažnijim tempom od aprila 2018., u uslužnom su gotovo stagnirale, podstaknuvši bojazni da je oporavak počeo slabiti s obzirom na produženu meru održavanja fizičke distance.

Među vodećim ekonomijama evrozone najveći rast aktivnosti zabeležila je Nemačka zahvaljujući snažnoj industriji. Aktivnosti su porasle i u Francuskoj, iako nešto slabije nego u julu.

Španija i Italija beležile su pad, najpre zbog nižeg nivoa aktivnosti u uslužnom sektoru. Williamson objašanjava da je pogoršanje vezano uz rast broja zaraženih korona virusom i kontinuirano stroge mere njegoog suzbijanja.

Kompanije su u avgustu ponovno smanjile broj zaposlenih, beležeći tako šesti uzastopni mesec smanjenja. Sve zemlje su beležile smanjenja sa Španijom na prvom mestu, a zatim Francuskom i Nemačkom.

“Iako relativno dobri podaci o PMI-ju u julu i avgust znače da će se ekonomija ove jeseni verovatno ipak snažno oporaviti od prolećnog kolapsa, istraživanje pokazuje da politički zvaničnici moraju i u ostatku godine čvrsto fokusirati na očuvanje oporavka”, zaključuje Williamson.

Tags
Back to top button