Prestao da se objavljuje pokazatelj dolarske premije rizika za Srbiju – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Prestao da se objavljuje pokazatelj dolarske premije rizika za Srbiju

Pokazatelj premije rizika EMBI (Emerging Markets Bond Index) za Srbiju, baziran na dugu u američkim dolarima, koji obračunava ”J. P. Morgan”, prestao je da se objavljuje od poslednjeg dana avgusta posle više od 15 godina.
Razlog je taj što je do dospeća jedine dolarske evroobveznice Srbije u opticaju ostalo manje od 13 meseci (dospeva 28. septembra 2021.), kada se, prema kriterijumima ”J.P. Morgan”-a, obveznica isključuje iz obračuna, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Prestanak obračuna indeksa EMBI za Srbiju, baziranog na dugu u američkim dolarima, rezultat je odgovornog pristupa naše zemlje u upravljanju javnim dugom, navode iz NBS.

Ističu da je, zahvaljujući povoljnim monetarnim i fiskalnim kretanjima i uspešnom izlasku na međunarodno finansijsko tržište, Srbija u prethodnim godinama prevremeno otkupila značajan deo skupog duga po osnovu dolarskih evroobveznica.

Taj skupi i devizno-rizičan dug zamenjen je znatno jeftinijim finansiranjem u evrima. Na taj način je smanjeno učešće dolara u javnom dugu, a time i izloženost zemlje deviznom riziku kretanja dolara prema evru, objašnjavaju iz centralne banke.

Nakon uspešnog izlaska Srbije na međunarodno finansijsko tržište prvom emisijom evroobveznice u evrima u junu 2019. godine, postali su dostupni reperni podaci o premiji rizika EMBI za Srbiju na bazi duga u evrima.

Ovaj pokazatelj je od kraja jula 2019. godine bio u proseku za 10 baznih poena niži od opšteg (kompozitnog) pokazatelja globalne premije rizika zemalja u razvoju, što potvrđuje da međunarodni ulagači Srbiju smatraju sigurnom i povoljnom investicionom destinacijom, navodi NBS.

U saopštenju se konstatuje da je pokazatelj EMBI za Srbiju u periodu od 2005. do kraja 2013. u proseku iznosio 406 baznih poena, što je bilo znatno iznad 318 baznih poena koliko je iznosio kompozitni indeks „EMBI Global“, koji pruža informaciju o globalnoj riziko-premiji zemalja u razvoju.

To pokazuje da su investitori tada posmatrali Srbiju kao rizičnijeg izdavaoca obveznica, rizičniju zemlju i investicionu destinaciju, u celini.

Od početka 2014.godine do danas, EMBI Srbije je gotovo konstantno ispod globalne premije rizika, ističu iz NBS.

Trend smanjenja premije rizika za Srbiju započet je, kako preciziraju, još u drugoj polovini 2013.

U poslednjih sedam godina, od početka septembra 2013. do kraja avgusta 2020, EMBI za Srbiju je smanjen za 357 baznih poena – sa 460 na 103 bazna poena, što predstavlja najznačajnije smanjenje među 43 zemlje u razvoju.

U istom periodu, EMBI Global povećan je za 10 baznih poena.

Jasno je da je tokom poslednjih sedam godina smanjenje dolarske premije rizika Srbije rezultat isključivo domaćih faktora – uspostavljanja i očuvanja makroekonomske stabilnosti, iz koje je proisteklo jačanje poverenja investitora, zaključuje se u saopštenju NBS.

Tags
Back to top button