Koja zanimanja su najtraženija, a ko najlakše dođe do posla za vreme pandemije? – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Koja zanimanja su najtraženija, a ko najlakše dođe do posla za vreme pandemije?

Na tržištu rada postoji stabilnost, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je privreda u drugom kvartalu funkcionisala pod jakim uticajem epidemije i mera koje je Vlada preduzela i da su te mere sačuvale ekonomsku stabilnost i radna mesta.

Prema njegovim rečima, početkom godine broj nezaposlenih bio je 515.000, ali u avgustu se stanje popravilo. Dodaje da imamo isti broj nezaposlenih kao prošle godine i da mere Vlade imaju puni efekat i smisao.

“Siguran sam da ćemo do kraja godine, a videćemo kako će funkcionisati naredna godina, očuvati tu stabilnost i verujem da ćemo i sledeće godine imati manj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje”, poručuje Martinović.

Do posla najlakše dolaze informatičari, inženjeri građevinske struke i mašinstva, ekonomisti, građevinski radnici, lekari i medicinsko osoblje.

Statistika beleži da je povećana tražnja za kuririma, dostavljačima, socijalnim radnicima, negovateljima.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da tržište rada potpuno funkcioniše i da postoji i neznatan broj otpuštanja.

“U uslovima epidemije najviše je pogođen sektor turizma, ugostiteljstva, mini-trgovina, saobraćaja. Vrlo brzo po prestanku vanrednog stanja, i to tržište se stabilizovalo. Jedino turizam nije zabeležio više zaposlenih, ali sektor trgovine svakako jeste”, objašnjava Martinović.

Zoran Martinović objašnjava da je u vreme epidemije i vanrednog stanja uvedena mogućnost elektronskog prijavljivanja Službi za zapošljavanje i da su nezaposleni obavešetni da neće biti brisani sa evidencije do daljeg zato što mnogi nisu bili u mogućnosti da se prijave.

“Mere koje je Vlada preduzela i program ‘Moja prva plata’, koji treba da uključi oko 10.000 mladih ljudi, svakao će uticati na to da tržište rada i dalje bude stabilno”, poručuje direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Tags
Back to top button