U Srbiji se pojavile lažne novčanice, kopije se teško otkrivaju – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

U Srbiji se pojavile lažne novčanice, kopije se teško otkrivaju

U Srbiji su se pojavile falsifikovane novčanice od 500 evra! Kako saznaje Alo, testiranjem na mašinama za obradu stranog novca utvrđeno je da najveći broj aparata ne može da otkrije ove falsifikate.

Policija je obavestila menjačnice i banke da su se u prometu pojavile lažne novčanice od 500 evra, koje su do sada navodno najbolje odrađene kopije na ovim prostorima.

“Policija je već oduzela dve ovakve novčanice, jednu u Novom Sadu, a drugu u Sremskoj Mitrovici. Menjačnicama i bankama su dostavljeni detaljni opisi razlika u odnosu na original. Najpouzdaniji način provere novčanica je da se kontrolišu aparatom za otkrivanje falsifikata. Građanima koji dođu u kontakt sa njima neće biti lako da prepoznaju kopiju, ali oni koji imaju dobro zapažanje ipak će moći da uoče razlike”, kaže izvor za Alo i navodi da se falsifikat sastoji iz dva tanja sloja papira koji su presovani, čime je dobijena debljina slična originalu.

“Vizuelno se lažnjak teško otkriva jer je odnos nijansi i boja u odnosu na original prilično uverljiv. Vodeni žig i bar-kod su vešto imitirani štampanjem belom bojom sa unutrašnje strane papira, na kome je štampano naličje falsifikata, zbog čega se pod UV svetlom ne uočavaju. Nominalna oznaka ispod vodenog žiga ima jaču nijansu bele boje i uočljivija je u odnosu na vodeni žig, što je karakteristika i originala zbog čega će trgovci i mušterije morati da otvore četvore oči”, ističe sagovornik Alo.

Tags
Back to top button