Optimizam analitičara: Rast bitkoina do 500.000 dolara? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Optimizam analitičara: Rast bitkoina do 500.000 dolara?

Guverner američke centralne banke Džerom Pauel je naglasio da će Fed dopustiti porast inflacije iznad dva odsto.

Fed će ovo učiniti kako bi ekonomija mogla stvoriti što više radnih mesta.

Svih preostalih 16 službenika Feda takođe se slažu sa novom politikom, što istovremeno znači da će Fed biti manje naklonjen podizanju kamatnih stopa kako nezaposlenost počne da pada.

Ovo je scenario koji ne odgovara samo onima koji uzimaju zajmove (usput rečeno, kamatna stopa Euribora je rekordno niska), već i berzama jer će kompanije lakše otplaćivati kredite po nultoj kamatnoj stopi, a investitori će hrabrije pristupati rizičnim ulaganjima, prenosi SEEbiz.

Njujorški indeks S&P 500 u petak je završio na rekordno visokom nivou šesti dan zaredom, a to se uglavnom temelji na izvrsnim performansama tehnoloških akcija i time je samo potvrdio da je u bikovskom trendu.

Čak je i elitni Dow Jones sada na višem nivou nego početkom godine.

Novi pristup Feda, koji slepo ne predviđa povećanje kamatnih stopa, opteretio je dolar tokom vikenda. Za evro se moralo sredinom dana u petak ponovo platiti više od 1,19 dolara, što je blizu dvogodišnjeg maksimuma.

SEEbiz pominje i japanski jen, koji je nakon vesti o ostavci premijera Šinzoa Abea i time mogućeg završetka tzv. abenomike počeo znatno da jača.

Kriptovalute su takođe dobile novi zamah. Pauel je prijatelj bitkoina, napominju poznavaoci, a neki čak kažu da nova paradigma Feda označava početak kraja tzv. “fiat novca”.

Neke kompanije već delimično premeštaju svoje novčane rezerve u kriptovalute.

Najoptimističniji analitičari, koje, naravno, treba uzimati sa velikom rezervom, predviđaju divlji rast bitkoina, čak i do 500.000 američkih dolara.

Tags
Back to top button