Švajcarska u recesiji sa istorijskim padom BDP u drugom kvartalu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Švajcarska u recesiji sa istorijskim padom BDP u drugom kvartalu

Švajcarska je ušla u recesiju, nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva uzastopna kvartala i “istorijskog” pada od 8,2 odsto u drugom kvartalu zbog zdravstvene krize izazvane pandemijom korona virusa.

U prvom kvartalu, BDP je već pao za 2,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je danas državni Sekretarijat za ekonomiju (Seco) koji je lagano revidiralo početne prognoze o padu od 2,6 odsto.

“U drugom kvartalu, BDP Švajcarske pretrpeo je najveći pad od početka beleženja kvartalnih podataka 1980. godine”, precizira sekretarijat i ističe da je taj pad ostao “relativno ograničen” u poređenju sa drugim zemljama.

U ovom tromesečju izvoz izvoz robe (osim zlata, dragog kamenja i plemenitih metala, umetničkih dela i antikviteta) opao je za 9,4 odsto.

Oblast uslužnih delatnosti je najteže pogođena primenom mera za borbu protiv pandemije, sa padom od 54,2 odsto u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i padom od 21,7 odsto u transportu i komunikacijama.

Zdravstvene mere su takođe umnogome uticale na potrošnju domaćinstava koja je smanjena za 8,6 odsto zatvaranjem prodavnica.

“Domaća potražnja je tako zabeležila istorijski pad”, dodaje Seco, što za posledicu ima nagli pad uvoza robe od 14,3 odsto, kao i pad usluga za 22,2 odsto.

Tags
Back to top button