Trojanci i Malveri najviše brinu bankare – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Trojanci i Malveri najviše brinu bankare

Trećina ispitanika iz finansijskog sektora smatra da će bankarski Trojanci i mobilni malveri biti najveća opasnost za finansijske organizacije i njihove klijente u 2020. godini. Ovo pokazuje istraživanje koje je sprovela kompanija koja se između ostalog bavi i prevencijom, Blueliv, u vezi sa sajber pretnjama finansijskom sektoru, a prenosi Fintech Times.

Istraživači kompanije Blueliv su utvrdili porast botneta koji se odnose na Trickbot i to 283 odsto kao i 130 odsto porasta Britex botneta. Ovi botnetovi su povezani sa distribucijom bankarskih Trojanaca i drugih porodica malvera koji ciljaju isključivo finansijski sektor, prenosi portal Sveonovcu.rs.

Blueliv posebno ističe da malveri targetiraju mobilne aplikacije i da se u toj oblasti najbrže i najviše razvijaju pretnje kada je reč o finansijskom sektoru i to u smislu prikupljanja podataka, ali i krađe sredstava sa bankovnih računa. Jedan od razloga je i što sajberkriminalci sada mogu jednostavno da kupuju malvere u „forumima podzemlja“ te da oni nude tehnike da malveri drugo ostaju neotkriveni.

Više od trećine ispitanika, čak 35 odsto, navodi prevenciju kao ključni momenat sprečavanja potencijalnih sajber napada. Sledeća važna stvar u sajber bezbednosti, a koju navodi 31 odsto ispitanika, jeste da se spreči „curenje“ podataka iz sistema.

Četvrtina ispitanika je u fokus stavila prilagođavanje GDPR-u (regulativi koja se odnosi na zaštitu podataka), a isti broj upravo regulaciju smatra jedinim od najvećih izazova.

Da bi se izgradilo bezbedno okruženje potrebno je da se ispune brojni uslovi. Jedan od njih jesu i veštine zaposlenih. Pomenuto istraživanje govori da nedostatak veština jeste jedan od problema što smatra 28 odsto ispitanika. Digitalizacija praktično grabi krupnim koracima i pretnji je sve više tako da je njihova vidljivost u pojedinim momentima teško saglediva. Čini se da je ključna reč prevencija.

Tags
Back to top button