Iz Kine se za godinu dana odlilio 50 milijardi dolara u kriptovalutama – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Iz Kine se za godinu dana odlilio 50 milijardi dolara u kriptovalutama

Kinu je u poslednjih godinu dana “napustilo” 50 milijardi dolara u kriptovalutama. To ukazuje na činjenicu da kineski investitori izvlače više novca iz Kine nego što je to zakonski dozvoljeno.

Kineski investitori mogu u finansijskim institucijama godišnje da kupe strane valute do visine od 50.000 dolara. U prošlosti, bogatiji Kinezi izvlačili su novac na mnoge maštovite načine, recimo investicijama u nekretnine ili neku drugu imovinu. No, vlada je u poslednjih godinu dana znatno otežala iznošenje kapitala iz zemlje, prema izveštaju Chainalysis, kompanije koja se bavi blokčejn forenzikom, prenosi Seebiz.

“Kriptovalute ipak pomalo prolaze ispod radara”, kaže se u izveštaju.

“Tokom poslednjih dvanaest meseci, s obzirom na to da je kineska ekonomija patila zbog trgovinskih ratova i devalvacije juana, videli smo kako se kriptovalute vredne više od 50 milijardi dolara prebacuju s adrese kineskih kompanija na adrese u inostranstvo”, objavio je Chainalysis.

“Očito, nije sve to beg kapitala, ali možemo pretpostaviti da od tih 50 milijardi dolara dobar deo otpada na beg kapitala putem kriptovaluta iz istočne Azije u druge regije”, dodaje se u izvještaju.

Vlasnici kriptovaluta koriste kontroverzni stablecoin Tether za prebacivanje svog novca. Stablecoin je digitalna valuta koju obično podupire neko drugo sredstvo ili grupa imovine u nastojanjima da se stabilizuje njegova vrednost i ograniči volatilnost. Tether tvrdi da je vezan za američki dolar.

Stablecoini su korisni za prenos velikih količina kriptovaluta jer, teoretski, vrednost kriptovaluta koju osoba želi da prebaci ne bi trebala biti izložena velikoj volatilnosti.

Odnos prema kriptovalutama u Kini omekšao je otkako je u oktobru prošle godine predsednik Si Đinping podržao blokčejn tehnologiju. Nešto kasnije, Narodna banka Kine potvrdila je da razvija vlastitu kriptovalutu.

Tags
Back to top button