Poslanici osnovali Parlamentarni forum za energetsku politiku – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Poslanici osnovali Parlamentarni forum za energetsku politiku

U Skupštini Srbije danas je osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije, a za predsednika ovog tela čiji je cilj da aktivno doprinese poboljšanju uslova za razvoj energetskog sektora u našoj zemlji ponovo je izabrana Aleksandra Tomić.

Za rad u ovoj dobrovoljnoj, nestranačkoj, neformalnoj parlamentarnoj grupi prijavilo se 47 poslanika, a 31 učestovao je u osnivanju Foruma čiji počeci rada datiraju iz 2015. godine.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić podsetio je da se Forum osniva uzastopno u sazivima Narodne skupštine sa ciljem da se bavi analizom politika i rešenja u važnoj oblasti energetske politike Srbije.

Dodao je da je energetika značajna, jer je u pozadini svih drugih politika i rešenja.

U današnje vreme specifičnih okolnosti za Evropu i Srbiju, energetika je i značajnija zbog tektonskih promena, i višestrukih kriza, rekao je on.

Orlić je opisujući promene u poslednjoj godini naveo da su oni koji su smatrali ugalj i termoelektrane prevaziđenim počeli o njima da razmišljaju i aktiviraju kapacitete, dok je sad stav da je nuklearna energija najbolja za ekološke standarde a smatrana je do skora najopasnijom.

“Velike su promene i složena pitanja, i njima treba da se bave ljudi koji analiziraju i traže rešenja”, ocenio je on. Podsetio je na brojne krize oko energije koje su se ticale transporta, proizvodnje, skladištenja, cena i naglasio da zahvaljujući državnoj politici i merama, građani mogu da budu zadovoljni.

Dodao je da je u Srbiji obezbeđeno da ništa od energije ne nedostaje, ta da smo po ceni struje najboji u Evropi.

“To su veliki i važni rezultati, ali posao nije gotov. Mnogo je pitanja i izazova s kojima ćemo morati da se nosimo. Forum kao ovaj je pokazao da može da pruži značajan doprinos”, rekao je on.

Kao bivši član Foruma naglasio je da je to mesto kvalitetne i stručne rasprave u širokom krugu zainteresovanih i stručnih, te da je pravo mesto da se govori o važnim pitanjima.

Narodna poslanica i predsednica PF u više saziva Aleksandra Tomić, koja je 2015. inicirala ovakav način rada rekla je da značajna podrška za rad koju je to telo ima od predstavnika međunarodnih organizacija.

“To nam daje veliko samopouzdanje”, rekla je ona i navela najvažnije rezultate rada u osam godina do kojih se došlo uz saradnju sa ministarstvima, predstavnicima privrede i nauke.

Ona je istakla da je Forum platforma za dijalog gde se čuju različita mišljenja i ideje, te da su uvek tu predstavnici Energetske zajednice kao gosti.

“Bitno da poslanici imaju kvalitetne informacije, da se diskutuju na otvoren način”, istakla je ona.

Ona je rekla i da je Parlamentarni forum politički neutralna platforma koja ima veliki značaj u oblasti propisa zelene agende na evropskom putu.

Forum je danas jednoglasno usvojio odluku o osnivanju i pravila rada, dok je predsednica Aleksandra Tomić izabarana sa jednim uzdržanim glasom.

Pod tačkom razno čuli su se predlozi da Forum ima i regionalne koordinatore, konkretna pitanja oko dalje izmene regulativa kako bi kupci proizvođači struje imali veću motivaciju, a upozoreno je i da prostori Srbije na većim nadmorskim visinama i dalje imaju problema sa energetskom snagom.

Tomić je najavila da će na sledećoj sednici Forum utvrditi plan rada, i pozvala članove da u međuvremenu daju ideje.

Tags
Back to top button