Banka Poštanska štedionica implementirajući nove mere NBS od septembra sprema povoljnije ponude za klijente – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

Banka Poštanska štedionica implementirajući nove mere NBS od septembra sprema povoljnije ponude za klijente

Banka Poštanska štedionica pratiće nove mere NBS pa će već početkom septembra imati povoljnije ponude ka klijentima oslonjene na mere centralne banke, rekao je danas u izjavi za Tanjug savetnik Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice Marko Matić.

Najnovijim merama NBS omogućila je bankama da klijentima ponude kredite na osnovu hipoteka uspostavljenim na minimalno 60 odsto završenosti objekata, da prolongiraju dospeće stambenih kredita za najviše 60 meseci kao i da građanima omoguće da dobiju gotovinski kredit do 90.000 dinara samo na osnovu izjave o primanjima.

Matić kaže da je najnovijom odlukom NBS omogućila poslovnim bankama da samostalno procenjujući svoje apetite za preuzimanjem rizika omoguće dodatne benefite svojim klijentima i potencijalnim klijentima.

Dodaje da je očigledno NBS želela da relaksira postojeće dužnike, fizička i pravna lica, a sa druge strane da pruži stimulans značajnom segmentu privrede – građevinskoj industriji koja je u prethodnom periodu generalisala poprilične stope rasta BDP-a

“Banka Poštanska štedionica će kao finansijska institucija u kojoj Republika Srbija ima jasno izražen državni interes u narednim danim vrlo intenzivno raditi na razradi internih akata, procedura i metodologija kako bi već početkom septembra izašla pred svoje postojeće i potencijalne klijente sa ponudom koja se referiše na upravo donetu odluku NBS”, dodao je Matić.

Snižavanje od strane NBS prethodnog učešća za korisnike stambenih kredita, sa prethodno aktuelnih 20 procenata na trenutno aktuelnih 10 procenata postignut je dobar efekat.

“Sa sniženom stopom obaveznog učešća, sa 20 na 10 procenata Banka Poštanska štedionica je u prethodnih nekoliko nedelja formirala vrlo značajan portfolio stambenih kredita sa ovom karakteristikom. Tako da je očigledno da su jako dobro targetirane mere NBS i da evidentno daju očekivane rezultate”, rekao je on.

Dodao je da su i vrlo precizno targetirane mere NBS kojima je u prethodnom periodu snižavana referentnu kamatnu stopu kao ključnu repernu kamatnu stopu suštinski direktno uticala na snižavanje troškova finansiranja i pomogla dužnicima, fizičkim i pravnim licima.

“Prethodni i aktuelni moratorijum imali su efekte na relaksaciju otplata kreditnih obaveza”, rekao je Matić.

Kako je ocenio, Banka Poštanska štedionica je državna bankarska institucija sa jasno izraženim senzibilitetom, pre svega, prema klijentima fizičkim licima, i na njima počiva strategija te banke, pa je u prethodnom periodu vrlo aktivno i u potpunosti pratila sve mere i preporuke NBS u segmentu očuvanja i jačanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

Tags
Back to top button