NBS očekuje nisku i stabilnu inflaciju u narednom periodu – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

NBS očekuje nisku i stabilnu inflaciju u narednom periodu

Narodna banka Srbije očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i u narednom periodu, a prema avgustovskoj centralnoj projekciji NBS, potrošačke cene će nastaviti da se kreću u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja do kraja 2021. godine.

“U odnosu na majsku projekciju, nova projekcija inflacije na nešto je višem nivou u kratkom roku, pre svega u trećem tromesečju ove godine, zbog viših cena voća, povrća i svetske cene nafte prethodnih meseci od pretpostavljenih. U srednjem roku, projekcija inflacije je na nižem nivou, jer će prema našoj oceni dezinflatorniji uticaj agregatne tražnje i uvozne inflacije nadjačati inflatorni uticaj cene nafte na svetskom tržištu”, navodi se u saopštenju NBS.

Neizvesnost u pogledu ostvarenja projekcije inflacije u kratkom roku odnosi se pre svega na kretanje cena voća i povrća, kao i svetske cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda.

“U srednjem roku, ključni rizici projekcije i dalje potiču iz međunarodnog okruženja, a odnose se pre svega na brzinu oporavka zone evra i tokove kapitala prema zemljama u usponu. Rizici za ostvarenje projekcije delom se odnose i na brzinu oporavka domaće tražnje i kretanje domaćih regulisanih cena, pri čemu rizike ostvarenja projekcije inflacije, zajedno posmatrano, ocenjujemo kao simetrične”, navode u Narodnoj banci.

Inflacija se u protekloj godini dana kretala u velikoj meri u skladu s projekcijom koju smo izradili i objavili u Izveštaju o inflaciji – avgust 2019. (neznatno ispod centralne vrednosti projekcije), što doprinosi jačanju poverenja u Narodnu banku Srbije i usidrenosti inflacionih očekivanja.

Tags
Back to top button