Evropske berze pale zbog širenja korona virusa – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Evropske berze pale zbog širenja korona virusa

Na evropskim berzama su danas cene deonica pale jer ulagače zabrinjavaju napetosti između SAD-a i Kine, kao i dalji rast broja zaraženih od korona virusa, zbog čega neke zemlje uvode strože mere kretanja stanovnika.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je u minusu 0,4 odsto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 0,90 odsto, na 6.072 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,65 odsto, na 12.834 boda, a pariški CAC 0,80 odsto, na 4.933 boda.

Berze su pod pritiskom zbog rasta broja zaraženih covid-19 virusom i strožih mera kretanja stanovnika u nekim zemljama Evropske unije.

Najviše su jutros pale, između 0,8 i 0,9 odsto, cene deonica u energetskom, finansijskom i automobilskom sektoru.

Ulagači su suzdržani i zbog daljeg rasta napetosti između SAD-a i Kine. Vlada predsednika Donalda Trampa objavila je u ponedeljak da će dodatno pojačati restrikcije protiv kineskog Huaweija, nakon što je tokom vikenda zapretila i drugim kineskim tehnološkim kompanijama, među ostalim Alibabi.

Što se, pak, tiče najave zabrane rada TikToku u SAD-u, ako ne promeni vlasnika, interes za kupovinu poslovanja te aplikacije u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu pokazao je, nakon Microsofta, i softverski div Oracle.

Tags
Back to top button