NBS: Rast štednje kod stanovništva nastavljen i u vreme pandemije – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIDepoziti i štednjaNBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Rast štednje kod stanovništva nastavljen i u vreme pandemije

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je dinarska štednja u poslednjih osam godina, odnosno od juna 2012, gotovo upetostručena (povećana za 67,9 milijardi dinara) i krajem juna 2020. godine dostigla je rekordnih 85,5 milijardi dinara.

“Preko polovine ukupnog rasta (34,2 milijarde dinara) ostvareno je u poslednje tri godine, što potvrđuje da su kategorije ekonomske stabilnosti (monetarna, finansijska, fiskalna i makroekonomska) koje su u prethodnom periodu postignute i koje se uspešno održavaju – bile preduslov za poverenje građana u domaću valutu i bankarski sistem”, naveli su iz NBS.

I devizna štednja u proteklih osam godina raste, iako nešto umerenije od dinarske štednje – sa 7,9 mlrd EUR (911,2 milijarde dinara) s kraja juna 2012. godine povećana je na 11,0 mlrd EUR (1.291,9 milijardi dinara) na kraju juna 2020. godine.

“Dinarska i devizna štednja kontinuirano rastu u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročenu štednju stanovništva i poslednja četiri meseca u uslovima krize izazvane virusom korona, što dodatno potvrđuje da je poverenje građana u bankarski sistem Srbije na visokom nivou”, navodi se u saopštenju NBS.

Tags
Back to top button