Najduži trend pada dolara u poslednjoj deceniji – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDER

Najduži trend pada dolara u poslednjoj deceniji

Kurs dolara na svetskim deviznim tržištima spustio se i protekle nedelje prema najvažnijim svetskim valutama, već osme nedelje zaredom.

To je najduži period njegovog pada u poslednjoj deceniji, a posledica je mnogo lošijih izgleda za oporavak američke privrede u odnosu na ostale najvažnije svetske ekonomije.

Dolarov indeks DXY, koji pokazuje kretanje kursa američke valute prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, protekle nedelje oslabio je 0,3 odsto, na 93.124 boda, prenosi Seebiz.

Time je zabeležio pad osmu nedelju zaredom, što je najduži period pada kursa američke valute još od juna 2010. godine, jer investitori nastavljaju da povlače kapital iz dolara i kupuju valute onih ekonomija koje se u ovom trenutku bolje nose s pandemijskom krizom od SAD-a.

Taj indeks potonuo je u martu s najvišeg nivoa u tri godine za čak 9 odsto, a samo u julu bio je na gubitku četiri odsto.

“Činjenica je da korona virus u SAD-u predstavlja najgoru epidemiju u odnosu na bilo koju uporedivu ekonomiju, a to je zbog nedostatka upravljanja krizom od strane američkih vlasti. Izbijanje epidemije kreiralo je znatno lošije izglede za američku ekonomiju u odnosu na ostale najveće ekonomije”, smatra Ranko Berich, čelnik analitičara u Monex Europe.

I kašnjenje dogovora o novom paketu fiskalnih podsticaja američkoj privredi, vrednoj između 1.000 i 1.500 milijardi dolara, šteti izgledima dolara, ističu analitičari. Nade u postizanje dogovora sve više blede jer na rasporedu nema novih pregovora između Bele kuće i demokrata u Kongresu.

“Dolaru trebaju pozitivne vesti o podsticajima kako bi ojačao, no ja sam siguran da ćemo doći do toga jer ti političari ne mogu doći pred svoje glasače praznih ruku. Jednom kad se to dogodi, dobitci dolara prema jenu mogli bi biti katalizator za jačanje dolara i prema ostalim valutama”, kaže Masafumi Yamamoto, valutnih strateg u Mizuho Securitiesu.

Kurs dolara ojačao je prema jenu protekle nedelje za 0,65 odsto, na 106,59 jena, što je njegov najveći nedeljni rast u poslednja dva meseca.

Istovremeno, kurs evra porastao je 0,48 odsto prema dolaru, završivši nedelju na 1,184 dolara, čime je zabeležio dobitke prema američkoj valuti osmu nedelju zaredom.

Tags
Back to top button