Propala makedonska Eurostandard banka – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Propala makedonska Eurostandard banka

Nakon što je Centralna banka Sjeverne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje među štedišama je zavladala panika jer ne mogu povući sredstva nakon što je više od 100.000 računa blokirano.

Centralna banka je oduzela dozvolu banci zbog nepoštovanja minimalnih zahteva za poslovanje.

Iznervirani deo građana u četvrtak je zatražio rešenje pred vratima Eurostandard banke, koju je juče zapečatila Narodna banka. Građani su ljuti, jer kažu da nemaju rezervnih prihoda da bi preživeli ovaj mesec.

U Fondu za osiguranje depozita rekli su da bi građani trebali početi primati svoju mesečnu zaradu i štedne uloge najviše za 20 dana.

Centralna banka Severne Makedonije saopštila je da oduzimanje licence Eurostandard banci neće ugroziti stabilnost bankarskog sistema, jer je 30. juna banka imala samo 1,3% ukupne imovine sistema, 1,7% depozita i 1,6% kredita, navodi centralna banka.

Eurostandard je poslednjih meseci bio pod strogim nadzorom zbog rizika u svom poslovanju, rekla je guvernerka Anita Angelovska-Bezoska tokom online konferencije za novinare na YouTube kanalu centralne banke.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button