Norveška pomaže preduzetnicima i malim preduzećima u Srbiji sa više od pola miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Norveška pomaže preduzetnicima i malim preduzećima u Srbiji sa više od pola miliona evra

Norveška, preko projekta “Noveška za vas – Srbija” podržava 68 preduzetnika, mikro i malih preduzeća u manje razvijenim opštinama u Srbiji sa više od 525.000 evra za unapređenje produktivnosti i otvaranje novih radnih mesta, saopšteno je danas.

Kao rezultat ovih aktivnosti, očekuje se zapošljavanje najmanje 70 osoba kroz poboljšanje poslovanja postojećih preduzeća i osnivanje novih firmi.

Kako je navedeno, ova podrška odobrena je u okviru sprovedenog javnog poziva koji ima za cilj da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja i poveća socijalnu koheziju u manje razvijenim područjima.

“U narednim godinama, Norveška se nada značajnom napretku srpskog društva, koji je u korelaciji sa prioritetima naših programa finansijske podrške Srbiji, usklađenim sa srpskim prioritetima i agendom pristupanja EU. Posebno bih naglasio važnost ekonomskog razvoja, koji se temelji na inovacijama, preduzetništvu, otvaranju novih radnih mesta i predvidljivijim okvirom za funkcioniranje tržišta”, rekao je rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelsta.

Ukupna vrednost projekata, koje će sprovesti 31 početnik u poslovanju, iznosi oko 290.000 evra, od čega Norveška finansira 247.000 evra, dok budući preduzetnici učestvuju sa oko 43.000 evra.

Podršku će dobiti i 37 mikro i malih preduzeća, za projekte ukupne vrednosti 365.000 evra, od čega Norveška izdvaja 279.000 evra, dok kompanije sufinansiraju ukupno 86.000 evra.

“Podrška je usmerena na nabavku određene opreme i mašina, koja je neophodna privrednim subjektima kako bi poboljšali poslovanje i zaposlili nove radnike. U predstojećem periodu, radićemo zajedno sa preduzetnicima i firmama na ispunjenju ciljeva poziva”, rekla je v.d. menadžerke projekta “Norveška za vas – Srbija” Milica Došenović.

Kroz poziv, koji je trajao od 21. maja do 15. avgusta 2019, zainteresovani su mogli da podnesu predlog projekta za nabavku opreme ili uvođenje usluga u iznosu do 10.000 evra, uz finansijsko učešće aplikanta.

Tokom trajanja poziva, projekat je organizovao devet informativnih sesija na kojima je učestvovalo 112 zainteresovanih.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Projekat finansira Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Tags
Back to top button