Analitičari smatraju da će unca zlata dostići 4.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Analitičari smatraju da će unca zlata dostići 4.000 dolara

Cena zlata popela se ovih dana do nivoa koje nisu zabeleženi još od septembra 2011. godine, jer se investitori vode sigurnom imovinom usled visokog stepena globalnih neizvesnosti.

Cena unce zlata je prvi put početkom ovog meseca prešla prag od 2.000 dolara i mogla bi nastaviti uspon, napominju analitičari.

„Vrlo lako cena zlata može dostići 4.000 dolara”, kaže Frank Holmes, glavni izvršni direktor investicione kompanije US Global Investors, prenosi CNBC.

Ukazuje, pri tome, da se upumpavaju bilioni dolara u finansijske tokove kako bi se pružila podrška američkoj ekonomiji tokom pandemije i dodaje da ministri finansija G-20 i centralne banke „rade zajedno kao kartel i svi štampaju hiljade milijardi dolara”.

„Nikada do sada nismo videli da centralne banke štampaju toliku količinu novca po nultoj kamatnoj stopi. S nultim kamatama, zlato postaje vrlo, vrlo atraktivna prvoklasna imovina”, ističe Holmes.

Jung-yu Ma, glavni strateg za investicije u kompaniji za upravljanje bogatstvom BMO, slaže se da postoje brojni faktori koji podupiru dalji rast zlata, ali predočava da bi dva velika događaja u bliskoj budućnosti mogla promeniti aktuelni smer kretanja cena žutog metala.

„Samo smo oprezni s procenom budućeg delovanja ovih faktora… posebno kada znamo da nam predstoje dva velika događaja koja mogu promeniti sadašnji smer. Jedan je, naravno, razvoj vakcine protiv korona virusa, a drugi događaj su izbori u SAD-u”, navodi Jung-Yu.

Smatramo, dodaje, da naročito vakcina ima potencijal da preokrene neke od ovih pozitivnih faktora koji trenutno rade u korist zlata.

Analitičari dele mišljenje da bi, u zavisnosti od ishoda izbora u SAD-u, cene zlata takođe mogle reagovati pozitivno ili negativno.

Posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2016, cene zlata porasle su za gotovo pet odsto.

Tags
Back to top button