Stranci u crnogorskim bankama imaju 747 miliona evra depozita – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaINOSTRANE BANKESVE VESTI

Stranci u crnogorskim bankama imaju 747 miliona evra depozita

Crnogorski građani i preduzeća kod banaka imaju 1.654.515 transakcionih, odnosno računa za uplate, isplate, plaćanja u zemlji i inostranstvu, što je šest odsto više nego na kraju prošle godine, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke, koja je protekle sedmice izmenila i dopunila odluku o strukturi, bližim uslovima i načinu otvaranja i ukidanja transakcionih računa.

Podaci pokazuju da su 30. juna tekuće godine ukupno 1.291.953 građana i pravnih lica u bankama imali otvoren jedan ili više transakcionih računa. Prema poslednjim podacima sa početka avgusta, 18.540 kompanija i preduzetnika imalo je blokirane račune.

Brojne su novine u pre nekoliko dana dopunjenoj odluci o ovim računima. Jedna od njih je i da u određenim slučajevima transakdoni račun može da otvori i maloletna osoba rezident, odnosno domaći građanin.

“Propisano je i da pružaoci platnih usluga, odnosno banke izuzetno, mogu otvoriti transakcioni račun i na zahtev maloletnog fizičkog lica rezidenta, odnosno domaćeg građanina. To je moguće u slučajevima kada ova lica, u skladu sa posebnim zakonom, ostvare prava kao da su punoletna, sklapanje braka, zaključenje ugovora o radu”, objasnili su iz CBCG.

Izmenama je uvedena i neobaveznost upotrebe pečata za privredna društva, radi usaglašavanja važeće odluke sa odredbama novog Zakona o privrednim društvima, a koja se uvodi po preporuci Vladinog Saveta za konkurentnost radi smanjenja biznis barijera.

Briše se obaveza upotrebe pečata tako da pri podnošenju zahtev za otvaranje transakcionog računa i propisana dokumentacija ne moraju biti overeni pečatom, osim u slučaju kada je to obavezno u skladu sa zakonom, drugim propisom ili opštim aktom pojasnili su iz CBCG.

U bankama u Crnoj Gori na kraju juna tekuće godine nerezidenti, odnosno stranci, imali su 747 miliona evra depozita.

Ukupni depoziti građana i preduzeća iznose 33 milijarde evra.

Iz CBCG su kazali da nemaju podatak koliko stranaca ima transakcione račune u Crnoj Gori.

Tags
Back to top button