Dolar ojačao prema evru i švajcarskom franku – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Dolar ojačao prema evru i švajcarskom franku

Dolar je danas ojačao prema evru i švajcarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su se ulagači fokusirali na američke potpore u korona krizi i na eskalaciju napetosti između SAD-a i Kine.
Evro je prema dolaru oslabio 0,2 odsto i njime se trgovalo po 1,17605 dolara. U istom postotku je ojačao prema švajcarskom franku, na 1,0773 franka.

Švajcarska valuta oslabila je i prema dolaru, i to 0,4 odsto, spustivši se na 91,59 švajcarskih centima za dolar.

Dolarov indeks je prema korpi šest ostalih ključnih svetskih valuta porastao jedan odsto, na 93,532 indeksna boda.

Ulagače su krajem prošle nedelje zaokupili podaci o zapošljavanju u SAD-u koji su pokazali da su poslodavci u julu neto otvorili 1,8 miliona novih radnih mesta, znatno manje nego u junu ali je stopa nezaposlenosti pala na 10,2 odsto.

Ulagači su pojačano kupovali dolar i zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Kine. Krajem prošle nedelje SAD su uvele sankcije vodećim kineskim i zvaničnicima Hong Konga a Peking je danas uzvratio sankcijama za 11 američkih državljana, uključujući zastupnike u Kongresu.

Švajcarski franak oslabio je danas nakon što su podaci pokazali da su depoziti po viđenju u Švajcarskoj narodnoj banci porasli prošle nedelje, što obično signalizira da banka interveniše na deviznom tržištu kako bi oslabila domaću valutu.

“Čini se da Evropljani kupuju evre a prodaju domaće valute, što posebno vredi za švajcarski franak. SAD pak kupuje evre a prodaje dolare”, konstatovano je u belešci klijentima Marshall Gittler iz BDSwiss Groupa, prenosi Seebiz.

Tags
Back to top button