Gubici EX-YU nacionalnih avio prevoznika 100 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Gubici EX-YU nacionalnih avio prevoznika 100 miliona evra

Preostali nacionalni prevoznici iz bivše Jugoslavije ove godine će ostvariti rekordne gubitke zbog pandemije korona virusa, čija se procena kreće do 100 miliona evra. Većina aviokompanija takođe je izgubila zaradu i u 2019. godini. Međutim, vlade u svakoj od tri države obvezale su se na pružanje pomoći, izveštava Ex-Yu Aviation.

Air Serbia je nagomilala više od 30 miliona evra gubitaka do nastavka komercijalnih letova krajem maja, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je kako se nada da će ublažiti gubitke u avionskom sektoru zemlje, koji uključuje i nacionalni aerodrom, aerodrome i pružaoca usluga u avio saobraćaju do kraja godine sa 200 miliona evra.

Prema Ministarstvu, zemlja će pružiti direktnu fiskalnu podršku Air Srbiji kao glavni način pomoći. Iznos će zavisiti od konačnog finansijskog pada usled Covid-19 krize, kao i o iznosu potrebnom za jačanje uloge Air Srbije širom Balkana.

Croatia Airlines zabeležio je neto gubitak od 23,1 miliona evra tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovini 2019. Tokom prvih šest meseci prihod je smanjen za 52,4 odsto. Avio kompanija je rekla da je prerano procenjivati ​​finansijske posledice, jer je pandemija još uvek u toku, ali navela da su bile velike.

Kompanija je od države zatražila nešto više od 90 miliona evra za upravljanje krizom.

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture, Oleg Butković, nedavno je rekao da zajedno sa Ministarstvom finansija spremaju opsežan i sveobuhvatan postupak.

“Moramo smisliti model koji će biti održiv i u skladu sa smernicama Evropske komisije. Verujem da ćemo u septembru ili oktobru predložiti konkretna rešenja koja imaju za cilj da zaštite i Croatia Airlines i celokupnu avionsku industriju koja je teško pogođena. Država mora ponuditi konačno rešenje”.

“Montenegro Airlines” takođe oseća efekte pandemije. Kompanija je tokom prve polovine godine izgubila više od 15 miliona evra prihoda, dok tek treba proceniti ukupne gubitke nastale zbog pandemije Covid-19.

“Trenutno je nemoguće proceniti gubitke kompanije kao rezultat korona virusa jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilionskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni za 15.110.063 evra”, naveli su iz kompanije.

Predsednik Upravnog odbora MA, Nikola Vukićević, rekao je da jednom kada postane jasnije kako će avionski sektor funkcionisati nakon pandemije, moraće da se odradi komercijalna strategija i organizaciona struktura.

“Možda ćemo morati da smanjimo broj zaposlenih”, kazao je Vukićević.

Tags
Back to top button