Tabaković osam godina na čelu NBS – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković osam godina na čelu NBS

Inflaciju smo s dvocifrenih nivoa sveli na nivo uporediv sa evropskim zemljama, a zatim je očuvali na niskom nivou, čuvajući time i realnu vrednost zarada. Dinar je ostao relativno stabilan prema evru, što privredi i građanima daje izvesnost za poslovanje i planiranje. Devizne rezerve su na rekordnom nivou, kao i dinarska štednja, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković govoreći o rezultatima rada Narodne banke Srbije u prethodnih osam godina.

Jorgovanka Tabaković je na čelu Narodne banke Srbije punih osam godina. Tim povodom, centralna banka oglasila se saopštenjem, navodeći rezultate postignute u tom periodu.

“Tokom osam godina s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu, NBS je u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve – postignuta je i očuvana cenovna i finansijska stabilnost”, navodi se u saopštenju.

Stabilnost kursa dinara, kako se navodi, obezbeđuje izvesnost poslovanja i planiranja.

“Tokom mandata guvernera Jorgovanke Tabaković dinar je ojačao 0,8 odsto prema evru, a u isto vreme aktivnostima NBS na deviznom tržištu neto je kupljeno 2,5 milijardi evra – čime se direktno uticalo na povećanje deviznih rezervi i finansijske sigurnosti Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Dinarska štednja danas je, kako se ističe, pet puta veća nego u 2012. godini.

“Preko 86 milijardi dinara dinarske štednje , uz rast učešća štednje koja je položena na period preko dve godine, nedvosmisleno govore o vraćanju poverenja u dinar”, navodi NBS.

Otpornost zemlje na šokove povećana je, ističe se – snažnim rastom deviznih rezervi.

“U proteklih osam godina devizne rezerve su uvećane za 3,8 milijardi evra i na kraju juna iznosile su oko 14 milijardi evra. To povećanje je ostvareno u uslovima neto razduživanja države u devizama (oko dve milijarde evra), i najvećim delom rezultat je kupovine deviza na deviznom tržištu od strane NBS”, navodi se u saopštenju i dodaje da je to “najzdraviji način njihovog povećanja jer ne podrazumeva nikakve buduće obaveze”.

Za bankarski sektor se navodi da je zdrav, stabilan, dobro kapitalizovan i visoko likvidan.

“Nasleđe problematičnih kredita rešeno je na sistemski način. Na kraju juna njihovo učešće spušteno je na 3,7 odsto, što je za 18,5 procentnih poena niže nego kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita, a njihovo stanje smanjeno je za preko 327 milijardi dinara, odnosno za 77 odsto”, navode u NBS.

Tags
Back to top button