Er Srbija prijavila neto dobit od 9,5 miliona evra za 2019. godinu – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Er Srbija prijavila neto dobit od 9,5 miliona evra za 2019. godinu

Nacionalna avio-kompanija Srbije saopštila je danas da je u 2019. godini ostvarila neto dobit od 9,5 milion evra.

“Uz nastavak unapređenja poslovanja tokom 2018. godine, kao i najveće do sada širenje mreže sa ukupno 23 nove destinacije, u šestoj godini poslovanja prijavili smo neto dobit od 9,5 miliona evra. Prevezeno je 2,81 miliona putnika, kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers – ASK) povećan je na 4,45 milijardi”, navodi se u saopštenju Er Srbije.

Dalje se navodi da je postavljen i novi rekord čarter saobraćaja od kojeg su prihodi za četvrtinu (za dodatnih 24,17 odsto, na 25,7 miliona evra) veći u odnosu na 2018. godinu.

Za godinu dana otvorene su 23 nove destinacije, uz pokretanje saobraćaja sa dva nova aerodroma u Srbiji – Niša i Kraljeva.

U prošloj godini nastavljeno je sa rastom prihoda u oblasti prodaje dodatnih usluga, za 27,54 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Ukupan broj putnika prevezenih u 2019. godini iznosi 2,81 miliona. Krajem oktobra prošle godine, Er Srbija je proslavila još jedan istorijski trenutak i poželela dobrodošlicu svom jubilarnom 15-milionitom putniku za šest godina poslovanja. Kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers – ASK) iznosi 4,45 milijardi, što predstavlja povećanje za 428 miliona, u odnosu na prethodnu godinu.

Čarter brend Aviolet obavio je u 2019. godini rekordnih 2.286 letova, od ukupno 33.322 realizovanih operacija kompanije.

Rast svih operativnih pokazatelja u 2019. godini, uključujući i finansijske rezultate poslovanja, pokazuje da je nastavak primene mera za unapređivanje i optimizaciju poslovanja iz 2018. godine dao pozitivne rezultate. Er Srbija nastoji da se prilagođava i menja nabolje, efektivno je reagovala da bi iskoristila značajne mogućnosti na tržištu, promovisala je održive poslovne prakse i dodatno učvrstila svoj status lidera u regionu.

Tokom prvih meseci 2020. godine, Er Srbija je nastavila sa rastom, pa je tako i u januaru i u februaru zabeležila za preko 20 odsto više putnika, u poređenju sa istim mesecima prethodne godine. Od sredine marta, usled pandemije Korona virusa, prekinuto je obavljanje komercijalnog putničkog avio-saobraćaja. Postepena obnova letova počela je od 21. maja i od tada se neprekidno prilagođava ograničenjima u putovanjima i zabranama letenja. U međuvremenu, Er Srbija nastavlja sa razvojem inovativnih projekata u interesu putnika, pre svega sa digitalizacijom i personalizacijom proizvoda, u skladu sa dugoročnom strategijom i svetskim trendovima u avio-industriji. Tako su samo u julu ove godine pokrenuti nova mobilna aplikacija Er Srbije, kao i projekti „Propusnica za let“ i „Keep Boarding“.

Tags
Back to top button