Ekonomijama CESEE preti strašan pad, ulagači će biti na udaru – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ekonomijama CESEE preti strašan pad, ulagači će biti na udaru

Situacija u ekonomijama Centralne, Istočne i Jugistočne Evrope (CESEE) biće strašna u 2020. godini, bez garancije značajnog uspona u 2021. godni, ocenjuje Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (wiiw).

Bruto domaći proizvod (BDP) smanjiće se između 3% i 11% , s tim da su najteže pogođene zemlje one s najvećom izloženošću trgovini i turizmu.

Mračni brojevi na stranu, većina država CESEE – posebno one u Evropskoj uniji – u jačem su položaju nego u razdoblju 2008.-09., kada su neograničeno kreditiranje i slabe valute kočile lokalni bankarski sektor, konstatuje bečki institut.

Ova institucija kaže da ulagačima u ovim zemljama preti “scenario direktne eksproprijacije njihove imovine”.

“Jasno je da mnoge zemlje regije više ne teže ili se ne drže liberalno demokratskog kapitalističkog modela, već su hibridna varijanta u kojoj je država upornija, za neke aktere izvlačeći crvene tepihe, dok drugima dopuštaju da gladuju. Na kraju optimističnog spektra, to će verovatno podrazumevati i više intervencionističkih industrijskih politika, uključujući izdašnije subvencioniranje i poreske režime za strane ulagače. Ipak postoji i moguća obrnuta strana, naime veća autoritarna i proizvoljna ponašanja, kao i favorizovanje. Za to već postoji presedan, najočiglednije u Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji, ali postoje i pokazatelji različitih nijansi u državama, uključujući Rumuniju, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Slovačku, Sloveniju i Češku, dok Ukrajina i Moldavija ostaju zarobljene privatnim interesima”, navodi institut u svojoj analizi.

U takvom okruženju ulagači će morati nadgledati pokazatelje “puzajuće” eksproprijacije, poput posebnih poreza, iskrivljenih konkursnih postupaka i kaznenih regulatornih mera, kao i politiziranje nezavisnih institucija kao što su sudovi i regulatorne agencije.

Konstatujući kako pristupanje zemalja zapadnog Balkana i istočnog partnerstva članstvu u EU izgleda sve udaljenije, Bečki institut navodi da se usred ovih izazova, javljaju i neke mogućnosti. Prvo, iako je članstvo u EU malo verovatno, ekonomska integracija većine CESEE izvan EU s blokom verovatno će se povećati. Strani investitori moći će da iskoriste svoj status pristupnika, čime će steći sposobnost istovremene prodaje na tržištima EU, Evroazijske ekonomske unije, pa čak i Kine.

Drugo, usprkos bučnoj geopolitičnosti, CESEE će verovatno ostati sigurno utočište za američke investitore, posebno ako se očekuje da će trgovinski rat s Kinom biti veliki.

Treće, iako kineski i ruski ulagači mogu zaobići poštenu konkurenciju kako bi osigurali brze pobede političkim elitama, njihove kolege iz EU-a i SAD-a mogu ponuditi sofisticirane alternative koje odgovaraju lokalnim potrebama.

Za investitore će biti potrebno promišljeno planiranje, zastupanje i navigacija na njihovom putu kroz okruženje rizika do uspeha.

Tags
Back to top button