“Super pasoš” više nije dovoljan: Novi trend među bogatašima – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

“Super pasoš” više nije dovoljan: Novi trend među bogatašima

Generacijama je američki pasoš garantovao vlasnicima neprekidno slobodno putovanje u mnoge zemlje sveta, ali je pandemija koronavirusa promenila tu situaciju.

Zato se, kako piše “Vašington post”, pojavio novi trend među dobrostojećim Amerikancima, a to je kupovina državljanstva drugih zemalja.

Nakon što su države počele da otvaraju svoje granice, mnoge do sada nisu na listu uvrstile Sjedinjene Države kao zemlju čiji građani mogu da uđu na njihovu teritoriju zbog epidemije virusa korona.

Upravo je to pokrenulo spomenuti trend bogatijih Amerikanaca, naviknutih na česta putovanja u inostranstvo, prenosi Sputnjik.

Predsednik finansijske kompanije Arton kapital, koja je specijalizovana za dobijanje državljanstva kroz investicije u određenoj zemlji, Armand Arton, rekao je da je došlo do “porasta spoznaje o prednostima posedovanja više od jednog pasoša”.

Te investicije mogu da se odnose na nekretnine, obveznice, kao i razne poslovne inicijative.

Arton je kazao da se potražnja za uslugama njegove kompanije povećala za 30-40 odsto, navodeći da se cena takvih usluga kreće od 100.000 dolara za državljanstvo Kariba, do više od dva miliona dolara za pasoše nekih evropskih zemalja.

Motiv kupovine pasoša takođe se promenio — ranije je to uglavnom bila posledica stvari vezanih za porez, a sada je to pandemija kovida-19.

Arton je naveo i da je bilo situacija kada bi njegovu kompaniju pozvali Amerikanci i požalili se da “ne mogu da veruju da ih njihov super pasoš ne može odvesti u dovoljan broj zemalja kao pre”, pa bi potom zatražili savet šta da rade.

“To ranije nije bio slučaj”, konstatovao je Arton.

Tags
Back to top button