Dolar kolebljiv jer investitore brine privredni pad SAD – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar kolebljiv jer investitore brine privredni pad SAD

Američki dolar je na današnjem azijskom trgovanju oslabio posle kratkotrajnog rasta u jutarnjim satima, zbog sve izraženije zabrinutosti investitora u pogledu ekonomskog oporavka SAD od pandemije korona virusa.

Evro se stabilizovao na nivou od 1,1768 dolara, nakon što je prvobitno na otvaranju trgovinske sesije skliznuo na 1,1741 dolara, ali je i dalje za više od jednog centa slabiji u odnosu na dvogodišnji maksimum od 1,1908 dolara, koji je zabeležen u petak, prenosi Rojters.

Prema japanskom jenu, dolar se trgovao na azijskim berzama na nivou od 105,90 jena, spustivši se sa nivoa od 106,44 jena na koji je ojačao od petka zahvaljujući većoj tražnji na kraju meseca radi izmirivanja obaveza kupaca, koje su ranije ugovorili u američkoj valuti.

Investitori, po oceni Rojtersa, imaju razlog za zabrinutost u vezi sa ekonomskim perspektivama SAD-a, jer demokrate i republikanci u Kongresu još nisu uspeli da se dogovore o ubrizgavanju novih količina novca u najveću svetsku ekonomiju, kao ni o produžetku programa pomoći za nezaposlene, vrednom oko 75 milijardi dolara mesečno koji je istekao u petak.

Šef stručnog štaba Bele kuće Mark Medous izjavio je u nedelju da nije optimista u pogledu skorijeg postizanja sporazuma o novoj rundi državne pomoći Aerikancima koji su teško pogođeni krizom korona virusa.

Rast američkog fiskalnog deficita zbog finansiranja progarma podsticaja naveo je rejting agenciju Fič da revidira naniže izglede američke ekonomije sa stabilnih na negativne uz zadržavanje ocene kreditnog rejtinga na AAA.

Mada berza nije momentalno reagovala na obaranje izgleda SAD, ovaj događaj još više podcrtava kontrast između američkih i evropskih ekonomskih perspektiva, budući da je rejting agencija Standard&Purs podigla ocenu privrednih izgleda Evropske unije sa stabilnih na pozitivne, napominje britanska agencija.

Raspoloženje investitora prema evru se poboljšalo nakon što su lideri EU prošlog meseca postigli dogovor o fondu za ekonomski oporavak od Kovid krize, vrednom 750 milijardi evra, preuzimajući istovremeno zajedničku obavezu za zaduživanje radi podsticanja saradnje u regionu.

Ovaj dogovor bi, prema mišljenju Zeka Pendla, pomoćnika šefa za globalna valutna tržišta u Goldman Saksu, mogao da dovede do toga da se menadžeri zaduženi za državne devizne rezerve preorijentišu na evro, na štetu dolara.

“Izgledi za evro u portfeljima deviznih rezervi sve su svetliji. Konkretno, novi EU fond za oporavak rešava dva osnovna problema koji su sputavali internacionalizaciju jedinstvene valute – a to su makroekonomska nestabilnost zbog ograničenih fiskalnih transfera i manjak obveznica sa visokovrednovom likvidnošću”, rekao je Pendl.

Tags
Back to top button