Izdaju elektronsko prebivalište – Zaradili 31 milion evra direktno od poreza – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Izdaju elektronsko prebivalište – Zaradili 31 milion evra direktno od poreza

Estonski ministar spoljne trgovine i informacione tehnologije Raul Siem rekao je da je revizija programa e-Residency potvrdila prednosti e-prebivališta.

Reviziju ovog programa sprovodi Državni kabinet za reviziju.

Na kraju prvih pet godina programa e-Residency prihodi programa pokrenutog u decembru 2014. počeli su premašivati troškove, naglašava NAO. Međutim, trenutne ex-ante i ex-post kontrole ne osiguravaju da učesnici programa poštuju zakon, primetio je glavni revizor.

Ministar je napomenuo da Državni kabinet za reviziju nije utvrdio bilo koji rizik vezan za program koji već nije bio poznat.

Estonski program e-Residency, koji je nastavio snažan rast čak i tokom vanredne situacije s koronavirusom, od svog pokretanja zaradio je državi 41 milion evra, od čega je 31 milion evra direktni porezni prihod.

Prema istraživanju Norstata, 63 odsto stanovnika Estonije smatra da su plaćanja poreza od e-rezidencijalnih firmi važan dodatni doprinos državnom budžetu. Uloga programa e-Residency takođe se smatra važnom u smislu otvaranja novih radnih mesta i razvoja e-države Estonije.

Ot Vater, direktor programa e-Residency , rekao je da je rast poreznih prihoda prikupljenih od preduzeća e-rezidenata najistaknutiji primer pozitivnog učinka programa na estonsku ekonomiju, prenosi Indikator.

e-Residency omogućava digitalnim preduzetnicima da vode poslovanje s bilo kojeg mesta u potpunosti putem interneta.

Tags
Back to top button