Najveća banka evrozone zabeležila prvi gubitak u svojoj 163-godišnjoj istoriji – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Najveća banka evrozone zabeležila prvi gubitak u svojoj 163-godišnjoj istoriji

Banco Santander SA najavio je prvi gubitak u svojoj 163-godišnjoj istoriji nakon što je zdravstvena kriza primorala banku na otpis većine vrednosti poslovanja u svetu.

Kako je saopštila najveća banka u evrozoni po tržišnoj kapitalizaciji, njihov rekordni gubitak iznosi 11,1 milijardu evra. Ovo je drugi najveći gubitak za evropsku banku nakon gubitka koji je italijanska “UniCredit SpA” najavila krajem 2016. od 13,6 milijardi evra.

Zbog pogoršavajućih ekonomskih izgleda Santander je otpisao 12,6 milijardi evra iz prethodnih akvizicija. Španska banka, čiji se uspeh okončava, posebno je teško pogođena krizom, jer su Španija i Brazil među najvažnijim tržištima. Oboje su među državama koje najteže pogađa korona virusna pandemija u svetu.

Španska banka plaća cenu za brzi rast u područjima koja su teško pogodila pandemiju – kao što su britansko kreditiranje i niskokamatni krediti u SAD-u – otpisom imovine u iznosu od 14,8 milijardi dolara, što se odražava na loše ekonomske izglede.

Otpisi neće uticati na zaštitni kapital koji je porastao u drugom tromesečju, objasnio je Santander.

Ako se isključe otpisi, dobit je pala za 27 odsto, na 1,53 milijarde evra. Banka planira da isplati dividendu od deset centi po deonici deoničarima u 2019. u obliku deonica.

Potpuni uticaj pogoršavajuće ekonomije osetiće potrošači i kompanije tek kasnije ove godine, nakon završetka programa državne podrške, prenosi Indikator.ba.

Deonice Santandera pale su za 5,8% u Madridu na početku trgovanja, a pad se nastavio za dodatnih 3,4%. Banka je ove godine zabeležila pad tržišne vrednosti za 45%, što je čini jednom od najlošijih finansijskih institucija na kontinentu.

Tags
Back to top button