Fed zadržava niske kamatne stope – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Fed zadržava niske kamatne stope

Američka centralna banka Fed u sredu je ponovila obećanje da će koristiti sve raspoložive alate kako bi podržala američku privredu i da će kamatne stope zadržati blizu nule koliko god bude potrebno da se privreda oporavi od posledica korona krize, istakavši pritom da će putanja privrede značajno zavisiti od toka virusa, piše portal SEEbiz.

“Nakon oštrog pada, privredna aktivnost i zaposlenost donekle su ojačali poslednjih meseci, ali ostaće znatno ispod nivoa na početku godine”, rekli su zbaničnici Feda u saopštenju objavljenom u sredu po završetku dvodnevne sednice.

Svi članovi Fedovog odbora za monetarnu politiku glasali su da se zadrži ciljani raspon kratkoročnih kamatnih stopa između nula i 0,25 odsto, u kojem se nalazi od 15. marta kada je novi korona virus počeo zahvatati zemlju.

“Odbor očekuje da će zadržati ovaj ciljani raspon sve dok ne bude siguran da je privreda prevladala najnovije događaje i da je na putu da ostvari ciljeve o maksimalnoj zaposlenosti i o stabilnosti cena”, stoji u saopštenju.

Iz Feda su poručili i da će nastaviti svakog meseca da kupuju najmanje 120 milijardi dolara američkih državnih obveznica i vrednosnih papira osiguranih hipotekom sa ciljem stabilizacije finansijskih tržišta.

Fed je ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa dan uoči sutrašnje objave izveštaja američke vlade o BDP-u u drugom tromesečju, kada su vlasti nametnule mere karantina i zaustavile poslovanje kompanija kako bi se suzbilo širenje korona virusa, a očekuje se da će pokazati rekordan pad privrede od 34 odsto na godišnjem nivou, podseća Reuters.

Zvaničnici Feda nadali su se da će te mere pomoći zaustavljanje virusa, što bi privredi omogućilo brzi oporavak, iako su strahovali od mogućeg ponovnog rasta broja zaraženih i slabljenja privrednog oporavka.

Od Fedove sednice u junu epidemija je intenzivirana u SAD, gde u prosjeku dnevno beleže oko 65 hiljada zaraženih, a raste i broj umrlih od Covida-19, podseća Reuters.

Tags
Back to top button