Mastercard® kartice za plaćanje mobilnim telefonom – Bankar.rs
ANALIZEINOVACIJEKOMPANIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Mastercard® kartice za plaćanje mobilnim telefonom

Kompanija Mastercard je zajedno sa svojim partnerima, ProCredit i OTP bankom omogućila korisnicima u Srbiji Apple Pay uslugu, koja pruža sigurno i jednostavno korisničko iskustvo. Korisnici Mastercard kartica koji su klijenti jedne od dve banke i poseduju neki od Apple uređaja od sada mogu da plaćaju putem Apple Pay servisa na svim prodajnim mestima gde je omogućeno beskontaktno plaćanje.

Mobilna plaćanja u Srbiji

Korisnici u Srbiji prihvataju inovativne oblike plaćanja što je pokazala i prošlogodišnja Mastercard studija o digitalizaciji. Čak 87% ispitanika je reklo da kao najbolju alternativu plaćanju fizičkim platnim karticama vidi plaćanje mobilnim telefonom u kome bi njihove platne kartice bile digitalizovane. Koristeći NFC tehnologiju, Apple Pay kao i ostali mobilni novčanici, koje sve više banaka razvija, predstavljaju praktičan i jednostavan način na koji možemo kupovati robu i usluge. Dodatna prednost se ogleda u tome što više ne morate da nosite novčanik ili gotovinu, jer sa vašim mobilnim telefonom možete obaviti sva plaćanja u prodavnici, restoranu, pekari, apoteci, taxi uslugu, jer se sada vaša digitalizovana platna kartica nalazi u vašem mobilnom telefonu.
Sva potrebna infrastruktura za beskontaktna plaćanja putem mobilnih telefona postoji i može se reći da je, sa pokrivenošću tržišta od 97% beskontaktnim POS terminalima, beskontaktno plaćanje danas standard u Srbiji.

Sigurnost mobilnih plaćanja

Kompanija Mastercard procesuira podatke o 74 milijarde transakcija godišnje i u srži njenog poslovanja je da te podatke učini bezbednim i zaštićenim, kako bi korisnici bili bezbrižni i sigurni prilikom plaćanja. Zato je važno istaći da kada korisnici plaćaju putem Apple Pay mobilnog novčanika, kao i drugim mobilnim novčanicima koji se zasnivaju na Mastercard MDES tehnologiji tokenizacije, njhovi podaci sa kartice se pretvaraju u token i na taj način se štite sve transakcije, bilo da se plaćanje vrši na fizičkim prodajnim mestima, u okviru aplikacija ili online.

Plaćanje putem mobilnih telefona nove generacije pruža viši nivo sigurnosti i zato što omogućava korisnicima da autentifikuju transakciju putem biometrije (prepoznavanjem lica ili otiska prista), što predstavlja najnapredniji način autentifikacije. Korisnici su se do sada već susretali sa korišćenjem biometrije za otključavanje svog mobilnog telefona ili pokretanje neke od njegovih funkcija, a sada kada i prislone svoj iPhone ili drugi povezani uređaj naspram POS terminala, oni putem biometrije ili ukucavanjem koda za otključavanje svog telefona, potvrđuju da su oni zaista ti koji su izvršili plaćanje.

Sve što je potrebno kako bi Mastercard korisnici mogli da plaćaju putem Apple Pay mobilnog novčanika jeste da imaju račun i aktivnu Mastercard karticu ProCredit ili OTP banke, da je na vrlo jednostavan način digitalizuju fizičku karticu u okviru Wallet aplikacije i odmah nakon toga započnu sa korišćenjem ove usluge koja pruža besprekorno i neprocenjivo korisničko iskustvo.

Tags
Back to top button