ECB poručuje bankama da ne isplaćuju dividendu do početka iduće godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

ECB poručuje bankama da ne isplaćuju dividendu do početka iduće godine

Banke u evrozoni trebale bi da pričekaju sa isplatom dividendi i otkupom deonica do 1. januara iduće godine, stoji u najnovijim preporukama Evropske centralne banke (ECB).

U ECB-u se nadaju da će time ojačati sposobnost zajmodavaca da apsorbuju gubitke tokom pandemije korona virusa, uz istovremeno povećavanje kapitala kako bi mogli nastaviti odobravanje kredita potrošačima i kompanijama.

“Stvaranje snažnih zaštitnih slojeva kapitala i likvidnosti od zadnje finansijske krize omogućilo je bankama tokom ove krize da nastave kreditiranje domaćinstava i kompanija i time pomognu stabilizaciji realne ekonomije”, rekao je u utorak Andrea Enria, predsednik Nadzornog odbora ECB-a.

“Stoga je tim važnije ohrabriti banke da koriste zaštitne slojeve kapitala i likvidnosti sada kako bi se nastavili fokusirati na tu glavnu zadaću: kreditiranje”, dodaje on.

Dosad je ECB tražila od banaka da se suzdrže od isplate dividende deoničarima do 1. oktobra. Mnoge banke stoga su otkazale planirane isplate dividende temeljene na osnovu finansijskih rezultata u 2019. godini ili su ih barem reducirale.

ECB direktno nadzire najveće banke i bankarske grupe u evrozoni od 2014. godine, čija se brojka trenutno popela na 115 institucija u 19-članoj evrozoni, što čini gotovo 82 odsto ukupnog tržišta.

Tags
Back to top button