Dolar se oporavio, rast cene zlata zaustavljen – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Dolar se oporavio, rast cene zlata zaustavljen

Dolar je danas odskočio sa dvogodišnjeg minimuma pošto su investitori smanjili prodaju američke valute uoči sastanka Federalnih rezervi i u iščekivanju završetka političke rasprave u Kongresu SAD o narednom paketu fiskalnih mera podrške ekonomiji.
Svetska rezervna valuta je u padu od maja, a poslednjih dana se strmoglavila jer su se investitori okrenuli sigurnim utočištima zbog rasplamsavanja epidemije korona virusa u SAD i pada prinosa na državne dužničke hartije.

Nervoza tržišnih aktera na azijskim berzama nakon blagog povlačenja cene zlata bila je dovoljna podloga da dolar ponovo krene naviše i da ostale vodeće valute skliznu sa najviših nivoa.

Britanska funta se spustila sa četvoromesečnog maksimuma na 1,2850 dolara, dok je japanski jen oslabio za 0,3 posto i stabilizovao se na 105,65 dolara, što je neznatno ispod njegovog najvišeg nivoa zobeleženog sredinom marta, izveštava Rojters.

Evro je zaključen na nivou od 1,1725 dolara, što je za 0,2 procenta slabije u odnosu na prethodni dan.

Dolar se prema korpi valuta oporavio sa dvogodišnjeg minimuma, tako da je dolarski indeks porastao sa 93,492 poena na 93,918. Ipak, ovaj indeks je u julu zabeležio gubitak od 3,6 procenata, i ukoliko u narednih par dana ne ostvari znatno veći skok biće ovo njegov najgori mesečni rezultat u poslednjih gotovo 10 godina.

Na sutrašnjoj sednici FED-a se ne očekuje promena monetarne politike, a jedini zaokret bi, prema procenama, mogao da se odnosi na targetiranu stopu inflacije. Na tržištu se, naime, spekuliše da bi FED mogao da poveća ciljani nivo inflacije iznad 2,0 posto, kako bi nadoknadio višegodišnji podbačaj rasta te stope.

Novi veliki američki paket fiskalnih podsticaja, koji je trenutno u ćorsokaku u pregovorima između demokrata koji predlažu iznos od tri biliona dolara i republikanaca koji su izneli skromniji plan od bilion dolara – takođe bi mogao da podstakne rast dolara ako bude usvojen, ocenjuje britanska agencija.

Republikanci se u aktuelnom planu fiskalnih mera zalažu za to da se državna pomoć za nezaposlene, koja je prethodno povećana na 600 dolara nedeljno, smanji na 200 dolara, u vreme kada oko 30 miliona Amerikanaca ostanlo bez posla, napominje Rojters.

Tags
Back to top button