Deoničarima UBI Banca još dva dana da odgovore na ponudu Intesa Sanpaolo – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Deoničarima UBI Banca još dva dana da odgovore na ponudu Intesa Sanpaolo

Italijanska Intesa Sanpaolo banka rekla je da očekuje da će njena ponuda za preuzimanje rivalske UBI Banca u potpunosti uspeti jer ju je tržišni regulator Consob produžio za dva dana kako bi deoničarima dao više vremena za donošenje odluke.

Intesa od sredine februara putem neželjene ponude koja se sastoji od deonica i gotovine u iznosu od 4,1 milijarde evra nastoji da preuzme manjeg rivala UBI Banca za stvaranje sedme po veličini bankarske grupe evrozone.

Ponuda je trebalo da se završi u utorak, ali Consob je saopštio da ju je produžio do četvrtka kako bi zaštitio deoničare nakon što je od UBI-a zatražio pojašnjenja o komunikacijama objavljenim u vezi s ponudom, koje je UBI dostavio u ponedeljak.

Licitacija važi uz korištenje 50% kapitala UBI plus jednu deonicu. Intesa cilja na 66,67% prihvatanja kako bi mogla apsorbovati UBI i povećati projektovane uštede.

Visoko prihvatanje takođe bi olakšalo Intesi ispunjavanje antimonopolske obaveze prodaje 532 podružnica kombinovane grupe, uglavnom UBI-jevih.

Osoba upozanta sa prilikama rekla je Rojtersu da će institucionalni ulagači, koji uvek čekaju poslednji dan ponuditi svoje deonice, podstaknuti značajnim porastom u prihvatanju.

Osoba je rekla da su dosad preuzimanje uglavnom činili lokalni investitori, od kojih su se mnogi u početku protivili ponudi, ali su je prihvatili nakon što je Intesa ovog meseca povećala premiju na 40% sa 24% u odnosu na zaključnu cenu UBI-ja na dan objave posla.

Intesa je isključila dalje promene uslova licitacije nakon produženja.

UBI je odbio “zaslađenu” ponudu rekavši da ona još uvijek ne odražava vrednost banke.

Tags
Back to top button