Bundesbank očekuje rekordan pad BDP-a u drugom kvartalu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bundesbank očekuje rekordan pad BDP-a u drugom kvartalu

Njemačka ekonomija će drugo tromesečje u uslovima pandemije verojatno završiti sa padom aktivnosti bez presedana, pokazao je izveštaj nemačke centralne banke – Bundesbank.

Drugo tromesečje 2020. verojatno će rezultirati “najvećim padom realnog bruto domaćeg poizvoda (BDP)” od 1970. godine, kada je nemački Destatis počeo objavljivati tromesečne serije BDP-a, objavio je Bundesbank u mesečnom izveštaju.

Destatis će u četvrtak objaviti preliminarne podatke o BDP-u u drugom tromesečju, a ekonomisti očekuju da će pad ekonomije dosegnuti dvocifrene stope.

U prvom tromesečju nemačka ekonomija je pala za 2,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Najveći pad nemačkog BDP-a na godišnjem nivou – od 7,9 odsto, zbio se u drugom tromesečju 2009., na samom vrhuncu finansijske krize.

Bundesbank u najnovijem izveštaju ipak uliva malo nade, napominjući da je ” najniža tačka ekonomske aktivnosti verojatno dotaknuta već u aprilu”.

“Očekuje se nastavak ekonomskog oporavka u drugoj polovini godine”, napisali su ekonomisti Bundesbanka, dodajući kako će tome pripomoći državni paket pomoći za ekonomiju nedavno usvojen u parlamentu.

Nemačka vlada utvrdila je mere za ovu i iduću godinu u paketu podsticaja teškom 130 milijardi evra. One uključujuju smanjenje poreza na dodanu vrednost (PDV) sa 19 na 16 odsto, odnosno sa sedam na pet odsto za osnovne artikle, a cilj im je podstaknuti potrošnju, podseća novinska agencija dpa.

Tags
Back to top button