Istorijski nizak nivo: Rusija spustila kamatnu stopu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Istorijski nizak nivo: Rusija spustila kamatnu stopu

Centralna banka Rusije smanjila je kamatnu stopu na najniži nivo u istoriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Banka je saopštila je da je prvi put u svojoj istoriji smanjila kamatnu stopu na 4,25 posto.

U saopštenju se navodi da je zbog usporavanja ekonomskih i finansijskih aktivnosti u zemlji, kamatna stopa smanjena sa 4,5 na 4,25 posto.

Iz Centralne banke su takođe naglasili da su sveobuhvatne restriktivne mere koje se uvedene u zemlji zbog pandemije koronavirusa negativno uticale na ekonomske aktivnosti. Naglašeno je da će se ekonomski oporavak odvijati postepeno uprkos ublažavanju mnogih mera.

U saopštenju se takođe navodi da se ove godine očekuje pad ruske ekonomije između 4,5 i 5,5 posto, a odliv kapitala iz zemlje mogao bi dostići i 40 milijardi dolara do kraja godine.

Zvaničnici Centralne banke Rusije napomenuli su da će pomno pratiti reakcije finansijskih tržišta na unutrašnje i spoljne rizike.

Centralna banka Rusije od početka početka 2015. godine postepeno je snižavala kamatnu stopu koja je tada iznosila 17 posto, da bi u junu bila smanjena na 4,5 posto.

U Rusiji je od početka pandemije zabeleženo 800.849 slučajeva zaraze koronavirusom uz 13.046 preminulih i 588.774 izlečene osobe.

Ruska služba za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava je saopštila da je u proteklom danu obavljeno 299.000 testiranja, a da je od početka pademije testirano više od 26,3 miliona uzoraka.

Prvi slučaj koronavirusa u Rusiji je zabeležen 31. januara, a prvi smrtni slučaj 19. marta. Mere, preduzete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ublažene su na područjima gde je zabeležen pad broja obolelih.

Tags
Back to top button