Bojović: Inovacije su ključne za okretanje naše ekonomije na pravu stranu – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Bojović: Inovacije su ključne za okretanje naše ekonomije na pravu stranu

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, NALED je 2023. godinu proglasila godinom inovacija a prema rečima programske direktorke NALED-a Jelene Bojović, njihovo bavljenje inovacijama krenulo je pre tri godine kada je pokrenut program StarTeć i prvi put prepoznato da je ulaganje u nauku, inovacije i inovatore ključna stvar koja našu ekonomiju može okrenuti na pravu stranu.

“Krenuli smo tako što smo definisali da postoje neki prioriteti u oblasti inovacija kojima treba da se bavimo, a to je pre svega podrška startapima ili inovatorima. Ona se ogleda u tome da im obezbedimo početna sredstva sa kojima mogu da nastave da rade na svojoj inovaciji a da ne brinu da li će uspeti da svoj proizvod ili uslugu plasiraju”, rekla je ona.

Tako su u okviru ovog projekta, koji finansira kompanija “Filip Moris” u prethodne tri godine dodeljena 82 granta, od čega lane 25.

Bojović je istakla da je osim obezbeđivanja sredstava bitan segment rada NALED-a bilo unapređenje javne politike, odnosno zakona, podzakonskih akata, procedura i pravila po kojima inovatori rade.

“Dosta smo radili na identifikaciji problema, ali i na sprovođenju preporuka koje smo grupisali u Sivu knjigu inovacija. Prvu knjigu smo objavili 2022. godine i imala je 60 preporuka, a prethodne godine je devet preporuka iz te knjige rešeno ili delimično rešeno”, rekla je ona.

Kao veoma pozitivno je navela to što je u oktobru 2022. godine formirano Ministarstvo nauke i inovacija, jer je pet preporuka rešeno upravo iz njegovog domena. One se odnose na način registracije inovativnih subjekata, zatim uspostavljanje registra inovativnih subjekata gde inovatori i startapi mogu da se registruju, kao i definisanje biznis anđela, te uspostavljanje i usvajanje etičkih smernica za razvoj veštačke inteligencije.

“Važne su bile i aktivnosti drugih ministarstava i njihovi doprinosi, među kojima je regulisanje pitanja elektronskih trotineta i uspostavljanje pravnog okvira i test bedova za autonomna vozila,” navela je Bojović.

Osim inovacijama, aktivnosti NALED-a u prošloj godini bile su usmerene i na podršku startap zajednici uopšte, preduzetnicima i paušalcima gde sagovornica Tanjuga posebno ističe saradnju sa Ministarstvom finansija u uspostavljanju portala Frilenseri.

“Radili smo i na uredbi koja reguliše pitanje paušala, pa je omogućeno da i dalje postoji ograničenje od 10 odsto za preduzetnike, paušalce, da ne može osnovica da im raste više od 10 odsto godišnje. Bitna novina pre svega za početnike u poslovanju jeste da ćemo od ove godine imati umanjenje za 50 odsto poreske osnovice za one koji u toj godini postaju paušalci”, navela je Bojović.

Veoma pozitivnim je ocenila činjenicu da je posle dugogodišnjeg zalaganja NALED-a ispunjena preporuka iz opšte Sive knjige koja se odnosi na konverziju prava korišćenja u pravo svojine. Pohvalu, dodaje ona, zaslužuje i usvajanje Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama, čime je omogućeno uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona i mnogih drugih registara.

Govoreći o očekivanjima NALED-a od 2024. godine i nove Vlade Srbije koja bi trebalo da se formira, Bojović je istakla da je najvažnije da se nova vlada formira što pre, jer njihovo iskustvo pokazuje da su im mogućnosti za pokretanje i podržavanje reformi manje ako formiranje vlade potraje.

“Nadamo se da će nova vlada biti brzo formirana i da ćemo odmah moći da krenemo da radimo na onome što je prioritetno za sve nas. Naša poruka za 2024. godinu jeste da nije dovoljno uraditi nešto dobro, nego da to nešto dobro mora da se održi, tako da nam je želja da se nastavi ulaganje u inovacije”, rekla je ona.

Naglasila je da su što se NALED-a tiče prioritet za 2024. inovacije i ulaganje u nauku, a ova alijansa će i dalje raditi na regulatornom okruženju koje će pomoći da se inovatori podrže.

“Radiće se i na digitalizaciji jer iako je u ovoj oblasti urađeno dosta, ostalo je još puno toga da se uradi za same građane, recimo za one koji se recimo ove godine budu udavali da promenu prezimena obave elektronski, kao i promenu prebivališta”, rekla je ona.

Valjalo bi, kaže da i sve takse i porezi mogu da se plaćaju elektronski kao što se plaćaju računi za struju, vodu i slično na šta su se građani već navikli.

NALED će i ove godine nastaviti da se bavi temama zdravlja i životne sredine, jer one najviše dotiču građane.

“Kompanije članice i lokalne samouprave članice i udruženja su zainteresovane da ovu temu u 2024. godini dodatno unaprede, tako da se nadamo da će se uspostaviti elektronski i zdravstveni karton, elektronski uput, a radićemo i dalje na e-receptu, uspostavljanju elektronskog bolovanja”, istakla je Bojović.

Dodala je da u fokusu delovanja NALED-a ostaju pitanja imovine, katastra, legalizacije, rešavanje problema nelegalne gradnje.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button