Unija poslodavaca predložila Paket 5+3 mere za revitalizaciju privrede – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Unija poslodavaca predložila Paket 5+3 mere za revitalizaciju privrede

Unija poslodavaca Srbije objavila je da je uputila Vladi Srbije predlog paketa 5+3 mere za revitalizaciju privrede i minimiziranje uticaja pandemije koronavirusa na nacionalnu ekonomiju.

Paket od pet mera predložen je predsednici Vlade Ani Brnabić, dok je set predloga za izmenu Zakona o radu poslat na adresu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića, navedeno je u saopštenju.

Pozdravljajući dosadašnje mere Vlade za podršku privredi, Unija poslodavaca predlaže, izmedju ostalog smanjenje PDV-a u najteže pogodjenoj oblasti turizma i ugostiteljstva na 10 odsto, plaćanje PDV-a po realizovanoj fakturi, počev od 1. januara 2021. godine.

Predloženo je i ukidanje obaveze dokumentovanja neoporezovanih troškova naknada prevoza za dolazak i odlazak zaposlenih sa radnog mesta, smanjenje iznosa lokalnih komunalnih taksi za 30 odsto, kao što su na primer nadoknade za isticanje firme, ali i odlaganje plaćanja novouvedene eko takse do 1. aprila 2021. godine.

Uz navedeni paket, Unija smatra veoma bitnim i da javni sektor blagovremeno ispunjava sve dospele novčane obaveze iz ugovora i komercijalnih transakcija sa privatnim sektorom.

“Dosadašnje mere Vlade Srbije predstavljale su veliku pomoć privredi Srbije, tu pre svega mislim na isplatu minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za januar 2021. godine. Medjutim, te mere nisu dovoljne za dubinu krize u kojoj se ceo svet, pa i naša zemlja nalazi”, rekao je direktor Unije poslodavaca Srdjan Drobnjaković.

On je ukazao da će posledice biti manje, ukoliko se to pre razume i ukoliko se što ranije primene nove mere.

“Posledice samo u prvom koraku prete preduzećima, jer ukoliko padnu prometi smanjiće se i uplate u budžet, dok bi nova otpuštanja dodatno opteretila socijalni deo budžeta”, rekao je Drobnjaković.

Kako je navedeno, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upućeni su predlozi da se zaposlenima omogući korišćenje prošlogodišnjeg godišnjeg odmora i nakon 30. juna tekuće godine, kao i da, ukoliko se isti koristi iz delova, ne postoji ograničenje da prvi deo ne sme biti kraći od dve nedelje.

Zatraženo je i da naknada zarade zbog privremene sprečenosti na rad u trajanju od 30 dana ide o trošku Fonda za zdravstvo Srbije, a ne o trošku poslodavca, kao i da se pojednostavi procedura davanja saglasnosti nadležnog ministra u slučaju da poslodavac ima, usled prekida rada ili smanjenog obima posla, potrebu da uputi zaposlenog na odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade od 60 odsto.

Iz Unije poslodavaca su naglasili da su do sada nailazili na razumevanje Vlade Srbije i da i ovoga puta očekuje u najkraćem roku organizaciju sastanka, na kome bi se zajednički tražilo rešenje koje je najbolje za sve.

Tags
Back to top button